Vältti lihavuusleikkauksen: Näin Sari laihdutti huimat 70 kiloa

Laihduttaminen ei suinkaan aina ole vain paremman peilikuvan tavoittelua. Sari Helmiselle se oli ainoa vaihtoehto saada terveys takaisin.

Sari Helminen tuskastui juhannuksena 2010 siihen, että hän söi puolen vuoden sisään jo 18. antibioottikuuria. Sarin terveys ei ollut kehuttavassa kunnossa: kakkostyypin diabetes vaivasi, ja elimistössä jylläsi krooninen tulehdus. Verenpaine oli katossa, ja rasvamaksa oli valtava, vaikka Sari ei ollut alkoholin suurkuluttaja.

Yli nelikymppiselle Sarille oli kerääntynyt sairaalloinen ylipaino. Työterveyslääkäri ehdotti laihdutusleikkausta, jota edeltää kahdeksan viikon pussikeittokuuri. Sari kieltäytyi, koska hänellä on huonoja kokemuksia pussikeitoista. Kokeiltuaan niitä kymmenisen vuotta sitten seurauksena oli korkea verenpaine ja rasvamaksa.

Kahdessa viikossa alkoi tapahtua

Juhannuksena Sari surffaili netissä ja päätyi lääkäri Antti Heikkilän sivuille. Sieltä hän luki otteita Heikkilän kirjasta, jossa opastetaan, miten diabetesta voi hoitaa ruokavaliohoidolla.

– Heti seuraavana arkiaamuna menin kirjakauppaan ja ostin Heikkilän kirjan. Luin sen ensin ahmien läpi ja sitten heti uudestaan syventyen. Päätin kokeilla, koska Heikkilän opit vaikuttivat niin yksinkertaisilta.

Niinpä Sari alkoi muuttaa ruokavaliotaan vähähiilihydraattiseksi ja mahdollisimman luonnonmukaiseksi. Puolta vuotta aiemmin hän oli lopettanut tupakoinnin periaatteella päivä kerrallaan. Samoin hän aloitti painonpudotuksen.

– Päätin kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota ensin kaksi kuukautta. Ajattelin, että jos se ei tepsi, poltan koko kirjan.

Ei tarvinnut sytyttää roviota, sillä jo kahden viikon jälkeen alkoi tapahtua. Ensin tasoittuivat insuliinitasot, sitten verenpaine, ja Sari pystyi jättämään kaksi kolmesta verenpainelääkkeestä pois.

Sari korostaa, ettei lähtenyt tiputtamaan painoaan vaan hakemaan hoitoa tukalaan olotilaansa, niinpä hän ei hypännyt puntarilla. Parin kuukauden jälkeen Sarin lapsi kuitenkin huomautti, kun äidin housut lököttivät päällä, ja Sari mittasi painonsa.

– 18 kiloa oli lähtenyt.

72 senttiä lähti vyötäröltä ja lääkkeet jäivät

Paino tippui hurjaa tahtia, ja puolentoista vuoden jälkeen hän oli jo hurjat 70 kiloa kevyempi.

– Käteni eivät ulottuneet vatsan ympäri aiemmin, Sari muistelee.

Nyt ulottuvat, sillä vyötäröltä lähti pois 72 senttiä.

Sari käytti juhannuksena 2010 vielä koon 56 housuja. Nyt hänen housukokonsa on 40. Ei siis ihme, että kaikki vanhat tutut eivät ole muutoksen jälkeen Saria edes tunnistaneet.

– Nautin, kun saan sanoa heille, että hei, se olen minä, Sari nauraa.

Uuteen elämään kuuluu nyt myös liikunta. Ennen laihtumista Sari ei pystynyt nostamaan jalkaa katukiveysten yli, vaan hänen oli kierrettävä ne. Nyt naisen harrastuksiin kuuluvat kuntopotkunyrkkeily, kahvakuulatreeni ja pyöräily.

Sarin ei tarvitse syödä enää mitään lääkkeitä.

Jotkut ihmissuhteet katkesivat

Jokin on myös kasvanut laihtumisprosessin aikana. Sarin itsetunto.

– Olen löytänyt selkärankani. Olen jopa noussut puolustamaan itseäni joissain tilanteissa.

Kaikille Sarin läheisille dramaattinen painonpudotus ja kohentunut itsetunto eivät tulleet hyvinä uutisina, ja pari ihmissuhdetta viileni.

– En ymmärrä sitä. Olisivatko he halunneet ratsastaa huonovointisuudellani? Olen oppinut sen, että itseään on rakastettava. Kiitän itseäni joka päivä, että pystyin tähän.

Poika innostui myös

Sarilla on neljä lasta. Jälkikasvu on iloinnut äitinsä saavutuksesta.

– Lapset sanovat, että ihanaa, kun olemme saaneet äidin takaisin. Hekin olivat joutuneet elämään sairauksieni kanssa.

Sarin 25-vuotias poika katseli äitinsä esimerkkiä vuoden ja on nyt alkanut laihtua yhtä dramaattisella vauhdilla. Hänen lähtöpainonsa oli sama kuin Sarilla.

– Muutkin lapseni haluaisivat noudattaa tätä ruokavaliota, mutta yksi heistä esimerkiksi on armeijassa. Ei se siellä onnistu, Sari kritisoi.

– Myös kouluissa pitäisi olla tarjolla ravintorikkaampaa ruokaa ja mahdollisuus noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Studio55.fi/Piritta Palokangas


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat