Lääkäri: Vähähiilihydraattiset leivät elimistölle haitallisia

Lääkäri Antti Heikkilä pitää vähähiilihydraattisia leipiä haitallisina elimistölle niiden sisältämän gluteenimäärän vuoksi.

Kaupan leipätiskeiltä saa nykyään myös vähähiilihydraattista leipää. Moni karppaaja, eli vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava, on tarttunut siihen leivänhimossaan.

Lääkäri Antti Heikkilä lyttää karppileivän. Syy on gluteenissa, joka voi olla haitallinen myös muiden kuin keliakiaa sairastavien elimistölle.

– Karppileivässä on gluteenia paljon enemmän kuin tavallisessa leivässä. Gluteenilla on todettu olevan yhteys noin 250 sairauteen.

Heikkilä tarkentaa, että gluteeni voi altistaa kakkostyypin diabetekselle, ja sillä on todettu olevan yhteys muun muassa reumaan sekä ihottumiin.

– Lisäksi gluteenissa on etäisesti morfiinin kaltaista ainetta, jolla voi olla vaikutuksia esimerkiksi mielen sairauksiin. Gluteeni voi sekoittaa täysin pään, Heikkilä sanoo.

Tämän määrän hiilihydraatteja voi syödä

Gluteenin sopimattomuuden elimistölleen voi selvittä keliakiatesteissä, moni ajattelee.

– Tampereella on tehty väitöskirja, jossa on todistettu, että gluteeni voi aiheuttaa ongelmia elimistölle, vaikka se ei näkyisi testeissä, Heikkilä napauttaa.

Heikkilä on vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja, joka suosittelee päivän hiilihydraattimääräksi 40–60 grammaa. Ne hän kehottaa hankkimaan mahdollisimman luonnonmukaisesti, eli marjoista ja kasviksista.

– Kannattaa kokeilla kuudesta kahdeksaan viikkoa, mitä viljaton ruokavalio saa aikaan, Heikkilä neuvoo niitä, jotka kärsivät esimerkiksi suolisto- tai iho-ongelmista.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja