Huippu-uutisia: Nyt tulee terveellinen makeutusaine

Supermakea, mutta kaloriton luonnontuote makeuttaa jatkossa myös suomalaisten limsat.

Luonnontuote, supermakea ja kaloreita nolla. Ikivanha intiaanien makeutusaine stevia kuulostaa taivaanlahjalta kaikille makeanpersoille painontarkkailijoille.

Steviaa on myyty Suomessakin jo vuosikausia, mutta sitä ei ole aiemmin saanut markkinoida makeutusaineena, vaikka se on noin 300 kertaa makeampaa kuin sokeri.

Nyt stevia on laillistettu myös EU:n taholta, ja Suomenkin markkinoille tulee joulukuussa uusi virvoitusjuoma, joka on makeutettu stevialla. Tämän luonnontuotteen povataan korvaavan keinotekoiset makeutusaineet kuten aspartaamin, jonka terveysvaikutuksista on kiistelty paljon.

Voi kasvattaa myös itse

Lääkäri Antti Heikkilä on tyytyväinen, että EU päätti vihdoin sallia stevian, vaikka arvosteleekin hieman sitä, että päätös tehtiin vasta kun monikansallinen limsajätti Coca-Cola oli saanut siitä omat tutkimuksensa valmiiksi ja ilmoitti haluavansa käyttää steviaa.

Heikkilä myös huomauttaa, että teolliseksi muutetun stevian koostumus voi olla eri kuin luonnosta saatavan. Hän itse kertoo kasvattavansa steviaa omalla kotitilallaan. Paitsi, että stevia on makea, se on myös terveellinen antioksidanttipitoisuuksiensa vuoksi.

Diabetesliitto ohjeistaa sivuillaan, että kaloritonta steviaa voisivat käyttää myös diabeetikot.

Heikkilä ei silti suosittele sen käyttöä diabeetikoille.

– Verensokerin eritys nousee pienestäkin makean heijasteesta, joten parasta olisi, jos voisi jättää kaiken makean pois.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja