Emättimen kuivuus vaivaa etenkin vanhemmiten – seksielämäkin kärsii

Tuhat suomalaista kattaneen kyselytutkimuksen perusteella lähes joka neljättä naista vaivaa emättimen kuivuus. Sillä on vaikutuksensa esimerkiksi seksielämään.

Emättimen kuivuus alkaa häiritä naisia selvästi enemmän 55 ikävuodesta eteenpäin. 55-vuotiaista ja sitä vanhemmista kaikkiaan 73 prosenttia – tarkemmin sanottuna 34 prosenttia 55–64-vuotiaista ja 39 prosenttia yli 65-vuotiaista – kertoi kärsivänsä emättimen kuivuudesta.

Alle 55 vuoden ikäisistä naisista kuivuus vaivaa iästä riippuen 11–18 prosenttia.

Näin kertoo kyselytutkimus, jonka teki IRO Research naisten intiimituote Vagisanin toimeksiannosta.

Vanhemmilla naisilla kuivuuden taustalla on yleensä vaihdevuodet ja naishormonien vähentynyt tuotanto.

– Emättimen luonnollisen kosteuden vähentyessä iho muuttuu ohuemmaksi ja hauraammaksi, Vagisanin lääketieteellinen asiantuntija Dr. Häuser kertoo.

– Kuitenkin myös nuoremmat naiset voivat kokea emättimen kuivuutta esimerkiksi synnytyksen jälkeen tai ehkäisypillereiden tai jopa stressaavien tilanteiden takia. Kemoterapia, sädehoito ja lääkkeet, joita käytetään rintasyövän hoitoon, voivat myös aiheuttaa yhtenä sivuvaikutuksena emättimen kuivuutta, Häuser jatkaa.

Kuivuus rajoittaa seksielämää

Emättimen kuivuus vaikuttaa usein myös seksielämään. Se voi kaivertaa seksuaalista itsetuntoa ja vaikuttaa seksuaaliseen haluun sekä siihen, kuinka miellyttävää on ylipäätään harrastaa seksiä. Tällä taas voi olla vaikutusta koko elämänlaatuun.

Mikä auttaa emättimen kuivuuteen?

  • Liukuvoiteet
  • Emätinpuikot ja -voiteet
  • Pikkuhousunsuojien ja kiristävien alusvaatteiden käytön välttäminen

Niistä tutkimukseen vastanneista naisista, jotka kertoivat kärsivänsä emättimen kuivuudesta – kaikkiaan heitä oli tuhannesta vastaajasta noin neljännes –, 44 prosenttia kertoi kuivuudesta johtuvien oireiden olevan suurin seksielämää rajoittava tekijä. Siis suurempi kuin esimerkiksi kumppanin erektiovaikeudet tai kumppanin haluttavuus.

48 prosenttia emättimen kuivuudesta kärsivistä naisista sanoi harrastavansa seksiä harvemmin kuin kuukausittain tai ei ollenkaan.

Parisuhteessa olevista miehistä taas 11 prosenttia kertoi, että kumppanin emättimen kuivuus rajoittaa seksielämää.

Lähteet: Vagisan/IRO Research, Terveyskirjasto

Asiantuntija kommentoi: Pitääkö seksiä harrastaa, jos ei huvita?

Pitääkö parisuhteessa harrastaa seksiä, vaikkei huvita? 3:36

Lue myös:

    Uusimmat