Ovatko halut hukassa? Saatat kärsiä hyposeksuaalisuudesta

Hyposeksuaalisuutta ei pidä sekoittaa aseksuaalisuuteen, jossa on kyse seksuaalisesta suuntautumisesta.

Yllä olevalla videolla pohdinnassa seksin yleisin ongelma.

Hyposeksuaalisuus on termi, jonka harva saattaa tunnistaa. Sillä luonnehditaan tilaa, jossa seksihalut ovat vähentyneet. Hyposeksuaalisuus on vastakohta hyperseksuaalisuudelle, jossa seksuaalisuus on poikkeuksellisen korostunutta

Hyposeksuaalisuus saatetaan virheellisesti sekoittaa aseksuaalisuuteen. Aseksuaaliksi kutsutaan ihmistä, joka tuntee vain vähän tai ei ollenkaan seksuaalista vetovoimaa muita kohtaan. Kyseessä on seksuaalinen suuntautuminen, kun taas hyposeksuaalisuus on diagnoosi.

Hyposeksuaalisuuden aiheuttama haluttomuus saattaa ahdistaa ja huolettaa ihmistä, mikä voi puolestaan aiheuttaa lisää ongelmia seksielämälle. Näitä ovat muun muassa kyvyttömyys saada orgasmia, kipu seksin aikana tai erektio-ongelmat.

Taustasyyt kirjavat

Libidon aleneminen voi johtua monista tekijöistä, ja seksihalut saattavat ilmetä eri tavoin eri aikoina.

Selittäviä tekijöitä hyposeksuaalisuudelle, kuten myös tavallisemmalle haluttomuudelle, on lukuisia. Esimerkiksi päihteiden väärinkäyttö, mielenterveyden ongelmat ja lääkkeet saattavat aiheuttaa seksuaalisen halun heikkenemistä.

Oireet tavallisesti väliaikaisia

Toisinaan hyposeksuaalisuus saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia seurauksia, mutta tavallisesti oireet ovat väliaikaisia. Niitä voidaan hoitaa parisuhdeneuvonnalla, terapialla ja lääkkeillä.

Joskus on mahdollista, että elämäntapamuutokset, kuten ruokavalion rukkaaminen ja stressin välttely, auttavat lisäämään seksihaluja.

Independent-lehden haastatteleman kliinisen psykologin, Janice Hillerin, mukaan myös kumppani voi aiheuttaa hyposeksuaalisuutta.

Mikäli epäilee, että peitto ei heilu kumppanin vuoksi, kannattaa asiasta keskustella rakentavasti sen sijaan, että lakaisisi ongelmat maton alle.

***

Lisää seksuaalienergiaa naisille! 8:14

Lue myös:

    Uusimmat