Miksi herääminen on osalle ihmisistä niin vaikeaa?

Vihaatko aamuja? Jätätkö aamupalan aina väliin ja torkutat, kunnes sinun on pakko nousta ylös (tai olet jo hieman myöhässä?). Unirytmi määräytyy geenien ja iän mukaan, mutta on muutamia asioita, joiden avulla voit helpottaa aamujasi.

Torkutitko taas koko aamun? Herääminen on sinulle tuskaa todennäköisesti siksi, koska olet saanut iltavirkun geenit ja oma sisäinen aikataulusi tietää, että sinun ei vielä tarvitse nousta ylös.

– Torkuttaminen johtuu yleensä siitä, että laitat kellon herättämään aikaan, jolloin sinulla on vielä varaa painaa torkkunappia. Jos sinun on herättävä esimerkiksi aamulennolle tai nukut pommiin, et taatusti paina torkkunäppäintä, kertoo neurologi Christopher Winter Huffington Post Liven haastattelussa.

Laita siis kello herättämään juuri silloin, kun sinun on viimeistään noustava ylös. Muista myös huolehtia siitä, että menet ajoissa nukkumaan ja että unihygieniasi on kunnossa.

Luonnolliselle unirytmillemme voimme kuitenkin vain vähän.

– Geenit määrittelevät sen, kuka on aamu- ja kuka iltavirkku, minkä lisäksi ikä on tärkeä tekijä. Minulla on 11-vuotias poika ja jos antaisin hänen nukkua, hän nukkuisi kahteen asti päivällä. Sen sijaan 50-vuotiaana ihmiset jo usein heräävät helposti aikaisin, toteaa lääkäri Michael Breus Huffington Post Liven haastattelussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja