Miksi gallupit epäonnistuivat USA:n presidentinvaaleissa? Taloustutkimuksen kyselypomo kertoo, mitä tapahtui

Miksi gallupit epäonnistuivat USA:n presidentinvaaleissa? Asiantuntija kertoo mahdollisen syyn 8:58

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Bidenin etumatka presidentinvaalien ennakkogallupeissa suli täpäräksi tilanteeksi eikä vaalien voittaja ole vieläkään selvillä. Monet asiantuntijat ovatkin syyttäneet gallupeja epäonnistumisesta, kuten kävi edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen kertoo MTV Uutiset Livessä, että tällä kertaa syynä oli se, että Trumpin kannatusta jäi pimentoon muutamissa ratkaisevissa osavaltioissa.

Rahkonen nostaa esimerkiksi muun muassa Floridan osavaltion, jossa viimeisimmät ennusteet näyttivät Joe Bidenille 2,5 prosenttiyksikön kaulaa Trumpiin, mutta osavaltio menikin Trumpille.

Heikommin koulutettuja saattoi jäädä pimentoon

Rahkonen pitää mahdollisena, että ihmisryhmiä jäi pimentoon, koska heikommin koulutettuja on vaikeampi saada vastaamaan kyselytutkimuksiin kuin hyvin koulutettuja.

– Yleensä kyselytutkimuksiin vastaavat kaikkein aktiivisimmin korkeasti koulutetut ja hyvin toimeentulevat "valkokaulustyöläiset".

Yhtenä syynä tähän voi olla se, että suurin osa kyselytutkimuksista tehdään nykyisin netissä, mutta osin myös puhelinhaastatteluna.

Gallupien painotuskertoimia muutettiin

Rahkonen toteaa, että juuri heikommin koulutettujen puuttuminen gallupeista aiheutti vuoden 2016 vaaleissa sen, että Trumpin kannatus aliarvioitiin.

Rahkosen mukaan nyt näyttää käyneen vähän samoin, vaikka gallupien painotuskertoimia oli muutettu muun muassa siten, että koulutusta painotettiin eri tavalla.

Painotuskertoimien tekeminen on kuitenkin Rahkosen mukaan riskialtista varsinkin Yhdysvalloissa, jossa ei ole niin tarkkoja väestötilastoja kuin Suomessa.

– Suomeksi sanottuna Yhdysvalloissa on vaikeampi tehdä tarkkaa mielipidemittausta kuin esimerkiksi Suomessa.

Jättivätkö Trumpin kannattajat kertomatta, että äänestävät Trumpia?

Rahkonen ei usko siihen, että Trumpin kannattajat olisivat jättäneet kertomatta, että he aikovat kannattaa Trumpia.

– Tuohon selitykseen en oikeastaan usko, ja sitä on hyvin vaikeaa todistaa.

– Siinä mennään liberaaliin elitistiseen ajatusharhaan, kun ajatellaan, että koska minun mielestäni on hävettävää äänestää Trumpia, myös Trumpin äänestäjät myös häpeilisivät sitä.

MTV Uutiset Livessä haastattelussa erikseen ollut Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila kuitenkin totesi, että edellisissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ajatushautomo Democracy Instituten mukaan joka viides Trumpia äänestänyt ei ollut kertonut kysyttäessä, että aikoo äänestää Trumpia.

Lue myös:

    Uusimmat