Professori: Täpärä tilanne ei yllätys, mielipidemittausten tekijöillä "sinisine linsseineen" nyt itsetutkiskelun paikka

6:46
Kansanedustaja Pia Kauma toimi Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vaalitarkkailijana.

Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja, professori Benita Heiskanen sanoo, ettei täpärä tilanne presidentti Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin välillä ole yllätys.

– Olen ollut edeltävät kuukaudet koko ajan sitä mieltä, että vaalitulos ei ole mitenkään selvä. Olen myös kehottanut ihmisiä suhtautumaan kriittisesti mielipidemittauksiin, jotka mittaavat keskiarvoja. Tämä on elävä esimerkki siitä, miten ne eivät kerro todellista tilannetta. Vaa'ankieliosavaltioita pitää katsoa jokaista erikseen, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan on kuitenkin yllättävää, miten pieleen vaaleja edeltäneet mielipidemittaukset näyttävät menneen. Niistä monet ennustivat Bidenille voittoa osavaltioissa, jotka nyt näyttävät menevän Trumpille. Sama koskee kongressivaaleja.

– Kyllä tässä mielipidemittausten tekijät joutuvat todella kovan itsetutkiskelun eteen. Senaatissakin mielipidemittaukset ovat menneet aivan päälaelleen.

"Tätä tilannetta kukaan ei halunnut"

Heiskasen mukaan vaikuttaa siltä, että mielipidemittauksia on katsottu "sinisten linssien läpi" viitaten demokraattipuolueen tunnusväriin vaaleissa.

– Kun katsoo mielipidemittauksia ja niitä eri skenaarioita, joita viime viikot on esitetty, niissä on ollut neljä, viisi skenaariota, mitä kautta Biden voittaa vaalit. Ja sitten on mainittu jonain viimeisenä vaihtoehtona se pieni mahdollisuus, että Trumpkin voisi voittaa.

Gallupeissa oli isoja ongelmia myös edellisissä presidentinvaaleissa, joissa ne kautta linjan ennustivat voittoa Hillary Clintonille.

– Vuoden 2016 vaaleissa Trumpin äänestäjiä ei usein tavoitettu mielipidemittauksissa. Joko nämä nimenomaan sosioekonomisesti alempaa tulotasoa olevat eivät olleet kohderyhmänä, tai sitten he valehtelivat kantansa. Nyt on (ennen vaaleja) oltu sitä mieltä, että tätä tilannetta ei enää ole, Heiskanen sanoo.

Voittajan selviämistä saatetaan joutua odottamaan useita päiviä. Heiskasen mukaan tätä tilannetta kukaan ei halunnut.

– Toivottiin, että tulee selkeä tulos suuntaan tai toiseen. Niin että voitto olisi niin selvä, ettei kenelläkään olisi mitään sanomista eikä pulinoita. Nähtäväksi jää, miten tämä tilanne tullaan politisoimaan, Heiskanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja