Tällaista temppua Trump nyt yrittää: "Hän ryhtyi rakentamaan hyvää tarinaa – kutsun sitä disinformaatiokudelmaksi"

Donald Trump yrittää syyttää demokraatteja vaalivilpistä, jos Joe Biden voittaisi presidentinvaalit, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Valkoisessa talossa puheen pitänyt Trump julistautui presidentinvaalien voittajaksi, vaikka kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu. Trump myös uhkasi puheessaan aikovansa hakea Korkeimmalta oikeudelta ääntenlaskennan keskeyttämistä.

– Trumpin puhe noudatti sitä kaavaa, jota on pelätty pitkin matkaa. Kun hänen voittonsa ei ole mitenkään varmaa, hän ryhtyi rakentamaan hyvää tarinaa, jota kutsun disinformaatiokudelmaksi.

– Siihen otetaan erilaisia aineksia: totuuksia, puolitotuuksia, keksittyjä sepitteitä ja sekoitetaan niitä toisiinsa ja muotoillaan hyväksi tarinaksi, joka vetoaa hänen kannattajiinsa.

Annalan mukaan Trumpin tarina on nyt se, että Joe Bidenin mahdollinen voitto tarkoittaisi sitä, että demokraatit ovat tehneet vaalivilppiä ja Yhdysvaltain demokratia on uhattuna.

Trump yrittää haastaa vaalituloksen

Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Mikko Saikun arvion mukaan Trump yrittää haastaa vaalituloksen, jos Biden voittaa vaalit.

– Nyt kävi niin, että tilanne ei ole ratkennut tässä vaiheessa, ja lopullinen tulos tulee riippumaan ennakko- ja postiäänistä, joihin republikaanien ja Trumpin mukaan liittyy suuria väärinkäytöksiä. Tämä tulee merkitsemään todellista vääntöä Yhdysvalloissa.

Saikku arvioi, että ratkaiseviksi osavaltioiksi nousevat Wisconsinin ja Pennsylvanian osavaltiot.

Vaalituloksen ratkeamiseen voi mennä päiviä

Saikun mukaan lopullisen vaalituloksen ratkeamiseen tulee kulumaan paljon aikaa.

– Periaatteessa se (lopullinen vaalitulos) tiedetään varmuudella 14. joulukuuta, kun valitsijamiehet kokoontuvat ja virallisesti sen ilmoittavat.

– Käytännössä luulen, että tässä voi mennä parikin päivää, että saadaan vaa'ankieliosavaltioiden riittävät tulokset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja