F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Mika Häkkinen puolustaa parjattua F1-tähteä – tapaaminen miljardööri-isän kanssa jäi lähtemättömästi suomalaismestarin mieleen: "Voi hyvänen aika"

8:18
Lance Stroll osoitti taitonsa ajamalla Turkin GP:n paalupaikalle vaikeissa olosuhteissa.

Racing Point -kuljettaja Lance Strollia, 21, on kritisoitu monesti siitä, että hän olisi F1-sarjassa vain tallin omistavan Lawrence-isänsä rahojen vuoksi. Viime viikonloppuna Turkissa Lance Stroll näpäytti kriitikoitaan, ja ainakin vuosien 1998–1999 maailmanmestari Mika Häkkinen on asiasta hyvillään.

Stroll otti erittäin vaikeissa olosuhteissa ajetuissa aika-ajoissa F1-uransa ensimmäisen paalupaikan. Itse kilpailussa Stroll sai hyvän lähdön ja piti kärkipaikkansa. Parhaimmillaan yli 10 sekunnin johtomarginaalin tallikaveriinsa Sergio Péreziin nykäisseen Strollin auton etusiivessä oli kuitenkin vaurio, joka heikensi etusiiven tuottamaa downforcea, ja tästä johtuen renkaiden lämmittäminen kävi äärimmäisen vaikeaksi.

35. kierroksen päätteeksi tehty toinen varikkokäynti pudotti Strollin kilpailun kärjestä, ja lopputuloksissa hän oli yhdeksäs.

Häkkinen kommentoi Strollin suoritusta omaa nimeään kantavassa, Mark Gallagherin juontamassa Unibetin podcastissa.

– Lancella oli mahtava viikonloppu. Niissä olosuhteissa Racing Pointin auto näytti helpommin ajettavalta kuin muut autot, ja kuljettajat pystyivät tuomaan tallille hyvän tuloksen. Lance pystyi voittamaan tallikaverinsa aika-ajoissa ja teki hyvää työtä. Kaikki kunnia siitä. Se oli hienoa F1:lle ja hänelle itselleen. Oli hienoa, että hän löysi taas itseluottamuksensa, Häkkinen sanoo.

Stroll oli jäänyt neljässä edellisessä kilpailussaan nollille, ja Nürburgringillä ajetusta Eifelin GP:stä hän joutui olemaan kokonaan sivussa koronatartunnan vuoksi. Ennen näitä viittä kisaa Stroll oli sijoittunut kolmanneksi Italian GP:ssä.

– Esillä on ollut paljon kritiikkiä siitä, että isä maksaa kaiken ja Lance on hyödytön. Tämä ei ole totta, Häkkinen sanoo.

– Näin Lance Strollin ajamassa karting-autolla, kun hän oli nuori poika. Hän ajoi kaasu pohjassa, imi oppia ja halusi nousta F1-kuljettajaksi. Hänen isänsä on luonut mahdollisuuden olla mukana F1:ssä, mutta hän itse ajoi paalulle, otti hyvän startin ja johti kilpailua. Se on mielestäni upeaa. En osaa sanoa, onko hän tulevaisuuden maailmanmestari, mutta kaikki kunnia siitä, mitä hän pystyi tekemään. Toivottavasti hän pystyy jatkamaan hyvällä tasolla tästä kilpailusta saamansa itseluottamuksen avulla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Häkkinen tuntee hyvin Lawrence Strollin, joka on tehnyt miljardiomaisuutensa luomalla menestyksekkäitä maailmanlaajuisia brändejä, joista tunnetuimpia lienevät Michael Kors ja Tommy Hilfiger. Näistä jälkimmäinen teki yhteistyötä Lotuksen kanssa, kun Häkkinen aloitti tallissa F1-uransa kaudella 1991.

– Tapasin silloin Lawrencen, joka oli täynnä energiaa. Hyvänen aika, sillä kaverilla on energiaa! Hän painoi kaasu pohjassa. Se oli fantastista.

– Minulla oli mahdollisuus vierailla Tommy Hilfigerin toimipisteessä hakemassa vaatteita itselleni. Menin sinne Lawrencen kanssa, ja hän sanoi: ”Mika, mene ja ota hyllyiltä se, mitä tarvitset.” Minulla oli valtavat kärryt. Voi hyvänen aika. Taisin olla siellä Johnny Herbertin kanssa. Keräsin paljon tavaraa.

Häkkiselle kävi tuolloin ilmi, että Stroll ymmärtää F1:n valtarakenteita ja sitä, minkälaista näkyvyyttä sarja voi tarjota.

– Hän laskelmoi: ”Mika, nyt otat yhden t-paidan, yhdet sukat…Täytä kärrysi!” Se oli hyvä lähestymistapa.

– Kokemusteni pohjalta hän keskittyi ainoastaan siihen, missä oli itse mukana. Hän ei käyttänyt energiaa mihinkään muuhun; vain siihen, minkä hän itse tietää ja tuntee.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja