F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Snookerlegenda Ronnie O'Sullivan lyttäsi Lewis Hamiltonin saavutuksen, piikikäs sivallus myös Valtteri Bottaksen suuntaan – purkauksen taustalla arvostettu äänestys?

1:34
Lewis Hamilton nousi viime viikonloppuna Turkissa Michael Schumacherin rinnalle.

Ronnie O’Sullivan ei juuri arvosta Lewis Hamiltonin seitsemättä F1-maailmanmestaruutta, sillä hänen mielestään Mercedeksen ylivoima tekee menestymisestä liian helppoa.

Seitsemäs maailmanmestaruus nosti Hamiltonin Michael Schumacherin rinnalle eniten F1-mestaruuksia voittaneena kuljettajana. Muissa merkittävissä tilastokategorioissa Hamilton on jo ohittanut Schumacherin, joten ainakin tulosten valossa häntä voi kutsua kaikkien aikojen F1-kuljettajaksi.

Hamiltonin tuore saavutus on käynnistänyt Isossa-Britanniassa laajemman keskustelun siitä, mihin hän sijoittuu, kun vertaillaan kaikkia saarivaltakunnan urheilijoita läpi historian ja lajikentän. Monet ovat myös toivoneet Hamiltonille ritarin arvoa.

O’Sullivan, joka tunnetaan pelitaitojensa lisäksi terävästä kielestään ja rohkeudestaan lausua kiistanalaisiakin kommentteja ääneen, on kuitenkin sitä mieltä, että jopa darts-legenda Phil Taylor ansaitsee enemmän arvostusta kuin Hamilton, koska Taylor on saavuttanut lukuisat maailmanmestaruutensa lajissa, jossa voimasuhteet ovat huomattavasti F1-sarjaa tasaisemmat.

– On vaikea sanoa, missä Hamilton on verrattuna muihin urheilusuuruuksiin. Siinä täytyy ottaa huomioon, miten tasaista kilpaileminen eri lajeissa on. Jos on auto, joka on kierroksella sekunnin nopeampi kuin muut, hänen täytyy vain voittaa tallikaverinsa Valtteri Bottas – joka näyttää olevan tyytyväinen soittaessaan toista viulua, O’Sullivan sivalsi Daily Starin mukaan.

Snookermestari hakee vertailupohjaa muun muassa tenniksestä ja yleisurheilusta.

– Se (Hamiltonin saavutus) ei merkitse niin paljoa kuin se, että Roger Federer pelaa tai Elioud Kipchoge juoksee tasapuolisista lähtökohdista muiden kanssa. Myös snooker on sellainen laji. Nyrkkeilyssä taas jotkut ottelijat välttelevät joitakin ottelijoita, eikä heillä välttämättä ole uskottavuutta elleivät he ottele parhaita vastaan.

– Tästä johtuen täytyy arvostaa Tyson Furyn kaltaista urheilijaa, koska hän ottelee ketä tahansa vastaan koska tahansa. Urheilu on sitä, ettei kenelläkään ole etulyöntiasemaa toisiin nähden. Urheilussa ei pääse valitsemaan vastustajiaan tai saa käyttöönsä muita parempia välineitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

O’Sullivania, 44, pidetään yleisesti historian lahjakkaimpana snookerpelaajana. Hän on voittanut enemmän ranking-turnauksia (37) kuin kukaan muu, mutta siinä kaikkein kovimmassa tilastossa, maailmanmestaruuksien määrässä, O’Sullivanin (6 mestaruutta) edellä modernilla aikakaudella (1969–) on vielä Stephen Hendry (7). Myös Steve Davisilla on kuusi mestaruutta.

– Oma urani snookerissa ei tuntuisi niin hyvältä, jos olisin pelannut isompiin pusseihin kuin vastustajani. Snookerissa kaikki pelaavat samanlaisilla välineillä ja toimintaedellytykset ovat tasapuoliset. En valitse vastustajiani tai pöytää, jolla pelaamme.

– On fantastista, että Lewis on voittanut seitsemän maailmanmestaruutta, mutta jos auto on niin nopea, että sillä pystyy tekemään muutamia virheitä ja silti voittamaan, se on kuin ajaisi autoa yhdellä sormella ja pitäisi tupakkaa toisessa kädessä.

Tarina ei kerro, onko O'Sullivan kenties kuullut muuan suomalaisesta rallimestarista, Timo Salosesta, joka pisteli toisinaan menemään jotakuinkin O'Sullivanin kuvailemalla tavalla. Yhtä kaikki hänen purkaustaan saattaa ainakin osittain selittää se, että Hamilton on suuri suosikki voittamaan vuodesta 1954 lähtien jaetun BBC:n vuoden urheilupersoona -palkinnon. Vuoden 2020 maailmanmestari O'Sullivan on monien vedonlyöntitoimistojen kertoimissa sijalla neljä.

Hamilton on voittanut arvostetun palkinnon kerran (2014) ja sijoittunut kärkikolmikkoon ennätykselliset viisi kertaa. Myös Steve Davisilla on yksi voitto (1988) ja viisi sijoitusta kärkikolmikossa.

Yli 25 vuoden mittaisen uran maailman snookerhuipulla tehnyt O’Sullivan ei ole ollut kärkikolmikossa kertaakaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja