Mies sieppasi 9-vuotiaan pojan aseella uhaten autoon – Helsingin Kulosaaren lapsisieppausta käsitellään oikeudessa käytännössä täysin salassa

MTV paikalla: Kulosaaren hämmentävä sieppaustapaus oikeudessa – tästä on kyse 2:15
MTV paikalla: Kulosaaren hämmentävä sieppaustapaus oikeudessa – tästä on kyse

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa viisikymppistä miestä syytetään 9-vuotiaan koulupojan sieppaamisesta perjantaina 22. huhtikuuta. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä. 

Miestä syytetään panttivangin ottamisesta ja törkeästä ryöstöstä.

Ennen kello yhdeksää alkavaksi ilmoitettua oikeudenkäyntiä vartija kävi ilmoittamassa median edustajille, että poikkeuksellisesti salissa kuvaaminen on kielletty. Jonkin aikaa sen jälkeen asianosaiset kutsuttiin saliin. Media odottaa yhä pääsyä saliin varttia yli yhdeksän.

Vielä Kymmeneltäkään käräjäsalin ovet eivät olleet avautuneet toimittajille. On epätavanomaista, että media joutuu odottamaan näin pitkään salin ulkopuolella ilman mitään tietoa siitä, miten oikeudenkäynti on tarkoitus järjestää. Ennakkotieto on, että oikeudenkäyntiä vaaditaan käytäväksi suljetuin ovin, mutta tästä ei ole tullut ulkopuolella odottavalle medialle tietoa.

Oikeudenkäynti käydään suljetuin ovin arkaluonteisuuden vuoksi

MTV Uutiset meni saliin selvittämään asiaa kello 10.30. Kävi ilmi, että oikeudenkäynti on kuin onkin määrätty salaiseksi, eikä oikeus ollut tietoinen siitä, että media on jäänyt salin ulkopuolelle, eikä toimittajia oltu siksi kutsuttu saliin tai informoitu asiasta. 

Oikeudenkäynnin käymistä suljetuin ovin perustellaan muun muassa sillä, että siellä "esitetään arkaluonteisia tietoja henkilön yksityiselämään, terveydentilaan, vammaisuuten tai sosiaalihuoltoon liittyvistä seikoista".

Käräjäoikeus määräsi myös asianomistajien henkilöllisyydet salassapidettäviksi, koska rikosasia koskee oikeuden mukaan erityisen arkaluonteista hänen yksityiselämäänsä liittyvää seikkaa.

MTV Uutiset päättää oikeudenkäynnin seuraamisen tähän.

Poika siepattiin koulumatkalla

Poika oli aamulla matkalla kouluun, kun vuonna 1967 syntynyt mies poliisin mukaan uhkasi lasta aseella ja pakotti hänet autoon Helsingin Kulosaaressa.

Huoltajat saivat kiristysviestin pojan puhelimesta pian sieppaamisen jälkeen. Pojasta ei kuitenkaan maksettu lunnaita.

Lapsi sidottiin metsään, onnistui pakenemaan

Sieppauksen jälkeen mies sitoi pojan nippusiteillä auton jalkatilaan ja peitti lapsen kasvot. Poliisin mukaan mies ajoi Sipooseen, missä hän jätti pojan metsään nippusiteillä puuhun sidottuna. Poika onnistui pakenemaan, kun mies oli poistunut paikalta. Poika käveli läheiselle tielle, ja sivullinen löysi hänet.

– Poika itse toimi tilanteessa poikkeuksellisen rohkeasti. Hän on myös kertonut tapahtumista poliisille erittäin selkeästi ja johdonmukaisesti varsinkin, kun otetaan huomioon hänen ikänsä, sanoi rikoskomisario Marko Forss esitutkinnan aikana tiedotteessa.

Poliisi on epäillyt, että mies suunnitteli sieppauksen ennakkoon ja että teko oli suunniteltu nimenomaan kyseistä poikaa kohtaan. Poliisin mukaan motiivi oli taloudellisen hyödyn tavoittelu.

Pojan vapautumista seurasi näyttävä kotietsintä Helsingin Marjaniemessä. Mies kuitenkin otettiin kiinni toisaalta.

Epäillyllä pitkä rikostausta

Epäillyllä miehellä on aiempaa rikostaustaa. Vakavin miehen rikoksista on tappo, josta hänet tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 2000-luvun alussa. Samassa yhteydessä hänet tuomittiin myös törkeästä ryöstöstä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Lisäksi mies on tuomittu useista erilaisista petosrikoksista.

Juttua päivitetty kello 11.38: Juttua täydennetty oikeuden perusteluilla siitä, miksi asia käydään läpi salaisena.

Rikostoimittajat: Kulosaaren sieppaus ja 5-vuotiaan lapsen tapon yritys Porvoossa 9:37

Lue myös:

    Uusimmat