Kulosaaren lapsisieppaaja on vaihtanut nimeään 10 kertaa – MTV selvitti, miten mies perusteli nimenvaihdoksiaan: "Minulla on vainoaja perässäni"

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Tämä Kulosaaren kidnappauksesta tiedetään.

Helsingin Kulosaaren kidnappauksesta vangitun miehen nimi on vaihtunut hänen elämänsä aikana poikkeuksellisen monta kertaa. Se on tehnyt hänen tekemistensä seuraamisen erittäin vaikeaksi, ja epäilemättä myös auttanut häntä petosrikollisen urallaan.

Mies on huijannut rikollisen uransa aikana niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Hän on tehnyt rikoksia käyttämällä joskus hyväksi hurmaamiensa naisten romanttisia tunteita, ja toisinaan taas omaksumaansa rikkaan liikemiehen roolia.

Petosrikosten lisäksi mies on muun muassa syyllistynyt 2000-luvun alussa tappoon.

Nykyään 54-vuotiaan miehen epäillään kaapanneen huhtikuussa 9-vuotiaan pojan tämän koulumatkalla Helsingin Kulosaaressa. Mies vaati pojan vanhemmilta lunnaita, minkä jälkeen hän sitoi aseella uhaten pojan metsään. Mies kiistää teon.

"Olen laittanut elämäni kuntoon"

Vuonna 1967 syntyneen miehen nimi vaihtui ensimmäisen kerran vuonna 1972. Tuolloin hän oli vasta 5-vuotias, eli tämä ensimmäinen nimenmuutos ei tapahtunut hänen omasta päätöksestään, vaan todennäköisesti hänen vanhempiensa.

Yhteensä miehellä on nimenvaihdoksia 10, joista osa liittyy avioliittoihin.

Miehellä on 11 yritystä vaihtaa nimeä, mutta yksi niistä raukesi, kun hän ei maksanut nimen muuttamiseen liittynyttä laskua.

Etunimiään mies on vaihtanut neljä kertaa. Hän on poistellut esimerkiksi toisia nimiään ja kehittänyt itselleen uusia etunimiä. Sukunimenvaihdoksia on enemmän, ja niissä on paitsi otettu uusia nimiä myös vaihdettu välillä takaisin vanhoihin sukunimiin.

Mies vaihtoi nimensä esimerkiksi vuonna 2009 saatuaan tuomion taposta.

– Olen vankilassa istumassa pitkää henkirikostuomiota. Olen tuomion aikana laittanut elämäni kuntoon hankkimalla ammatin (puuseppä), irrottautunut täysin rikollisesta elämästä, löytänyt kumppanin, jonka kanssa olemme menossa naimisiin, mies perusteli hakemustaan.

– Internetin haulla nimeni heittää heti murhainfo-sivuille. En halua, että perheeni ja tulevaisuuteni kärsii kaikilla aloilla menneisyyteni takia. Minulla ja perheelläni ei ole mahdollisuutta nyt normaaliin elämään, mies perusteli nimen vaihtamista.

Hän aloitti seuraavan tuomioon johtaneen törkeän petosrikoksen nimenvaihtoa seuraavana vuonna.

Vetosi vainoojiin ja turvallisuuteensa

Perheensä turvallisuuteen mies on vedonnut myös myöhemmin hakemuksissaan. Vuonna 2020 hän kertoi oikeudelle, että hänellä on kolme alaikäistä lasta.

Mies on vedonnut nimenmuutoshakemuksissaan pitkään rikoshistoriaansa ja kertonut hankkineensa sen johdosta turvakiellon. Hän kertoo myös joutuneensa vainotuksi.

MTV Uutisilla ei ole tietoa siitä, onko miehen kertoma vainoaminen todellinen ilmiö vai valehtelusta lukuisia kertoja kiinni jääneen miehen sepitettä.

– Nimi on ainutlaatuinen ja vaikka minulla on turvakielto, on minulla vainoaja perässäni. Tämä on tehnyt minun ja perheeni elämän käytännössä "helvetiksi" (anteeksi sanamuotoni), mies perusteli erästä nimenvaihdoshakemustaan.

Tässäkin hakemuksessa sarjarikollinen kertoi elävänsä kunnollista elämää.

Viimeksi hän vaihtoi nimeään vuonna 2021, jolloin hän luopui toisesta nimestään. Tässäkin tapauksessa hän vetosi ilmoittamaansa vainoamiseen.

– Toinen yksilöi liikaa, hän perusteli hakemustaan.

Poliisi pyytää edelleen havaintoja

Poliisilla on yhä kesken Kulosaaren lapsisieppauksen tutkinta. Poliisi pyysi aiemmin havaintoja Mercedes Benz -merkkisestä autosta. Yleisöltä saatiin muutamia kiinnostavia vihjeitä, joista poliisi kiittää.

Poliisi kaipaa edelleen silminnäkijähavaintoja kyseisestä autosta, mutta ainoastaan Itä-Helsingin ja Sipoon alueelta 22.4. noin kello 9–15 välillä.

Poliisin tietojen mukaan epäillyllä oli päällä keltainen "työmiehen takki", jonka hän todennäköisesti vaihtoi jossakin vaiheessa toiseen takkiin. Myös havainnot tästä kiinnostavat poliisia.

Lisäksi poliisi pyytää vihjeitä pojalta anastetusta tummansinisestä repusta.

Kaikki vihjeet voi ilmoittaa vakivaltavihjeet.helsinki@poliisi.fi tai 046 922 4651. Numeroon pystyy lähettämään myös Whatsapp-viestejä.

Lue myös:

    Uusimmat