Kulosaaren kidnappaajaksi syytetty huijasi Heidin mieheltä pienen omaisuuden: "Täydellinen henkinen raiskaus"

Rikostoimittajat: Kulosaaren sieppaus ja 5-vuotiaan lapsen tapon yritys Porvoossa 9:37
MTV:n rikostoimittajat keskustelivat Kulosaaren sieppauksesta ja sen kiinnostavista yksityiskohdista kesäkuun lopulla.

Kulosaaren 9-vuotiaan pojan sieppauksesta syytetty mies on älykäs, mutta häikäilemätön, arvioi hänen rikollista toimintaansa todistanut Heidi.

Kidnappauksesta syytetty mies tuomittiin heinäkuussa jälleen uudesta rikoksesta. Mies sai petostuomion huijattuaan eräältä mieheltä yli 60 000 euroa olemattomiin sijoituksiin. Heidi on sijoitushuijauksen kohteeksi joutuneen miehen puoliso. Uusimaalainen Heidi esiintyy jutussa vain etunimellään, koska huijatuksi tuleminen on yhä hänelle miehensä kanssa arkaluontoinen asia. Rikoksen uhriksi joutunut mies ei halunnut antaa itse asiassa haastattelua.

MTV Uutiset on aiemmin uutisoinut laajalti syytteessä olevan miehen rikoshistoriasta ja toimista. Hänen vakavin tuomionsa koskee vuosituhannen vaihteessa tehtyä tappoa, mutta muuten hänen pitkässä rikostaustassaan ovat korostuneet erilaiset petokset. Niistä valtaosassa käy ilmi miehen kyky hämätä ihmisiä puheenlahjoillaan, esiintymällä esimerkiksi varakkaana sijoittajana.

Juuri näin kävi Heidin miehelle. Hän kohtasi huijarin tilanteessa, jossa etsi sijoitusmahdollisuuksia. Nopeasti huomattavan varakkaana, kansainvälisiä sijoitussuhteita omaavana henkilönä esiintynyt mies solmi häneen tiiviin suhteen.

Paljastunut tappotuomio kauhistutti

Huijari onnistui huijaamaan Heidin mieheltä tekaistujen sijoituskohteiden varjolla useassa erässä yhteensä yli 60 000 euroa. Rahoista valtaosa jäi kadoksiin.

Heidi kertoo, että asia lähti purkautumaan vasta, kun viimeisen tilisiirron jälkeen Heidin mieleen nousi tunne siitä, että kaikki ei ole asiassa oikein.

– Joku juttu siinä oli, että tämä ei voi olla totta, Heidi kertoo.

Kun miehen valheet lopulta paljastuivat pariskunnalle, tuli heidän tietoonsa myös miehen rikostausta tappotuomiota myöten. Tieto miehen tekemästä henkirikoksesta nosti pintaan pelon.

– Jos ihminen on teloittanut jonkun, niin mihin se kykenee. Olimme tosi peloissamme sen jälkeen, kun kaikki selvisi, Heidi kuvailee tuolloin mielessä pyörineitä ajatuksia.

Kun huijaus paljastui, miellyttävän ja kohteliaan miehen tilalle tuli Heidin mukaan aivan toinen ihminen. Hän kertoo saaneensa aggressiivisia ja ahdistavia viestejä, jotka saivat pariskunnan pelkäämään kodissaan ja selvittämään jopa mahdollisuutta turvapalveluihin.

"Hän puhuu kuin Runeberg"

Jälkikäteen Heidi on miehineen miettinyt, miten oli mahdollista, että mies onnistui huijaamaan heiltä moisen summan. Vastaus löytyy hänestä miehen äärimmäisen vakuuttavasta esiintymisestä.

– Hän puhuu kuin Runeberg. Oikeastaan aina löytyi vastaus kaikkeen, Heidi kertoo.

Miehen aiempi rikoshistoria puhuu arvion puolesta. Kun mies oli syytteessä taposta, hänen puolustuksensa luonnehti häntä taitavaksi puhujaksi, "jonka ei tarvinnut turvautua väkivaltaan rikosta suorittaessaan". Eräskin tapauksen todistaja kertoi myyneensä miehelle aiemmin aseen tämän saatua hänet vakuutettua siitä, että oli poliisi.

Punoi uskottavan valheiden verkon ja jäi vaanimaan saalistaan

Kaiken mitä mies kertoi, hän osasi Heidin mukaan selittää loogisesti ja punoa kertomuksistaan yhtenäisen, uskottavan tarinan. Vastaus kaikkiin kysymyksiin tuli spontaanisti kuin kaupan hyllyltä.

– Mekin tarkastimme puheiden faktoja, mutta ne pitivät paikkansa. Hän oli erittäin taitava siinä.

– Se tuntuu niin uskomattomalta. Hän osasi nimetä oikeita henkilöitäkin tarinoiden taustalle.

Heidi uskoo miehen olevan älykäs, sillä ainakin tällä oli aina paljon tietoa tarinoidensa taustaksi. Hän arvioi miehen ottaneen paljon selvää asioista ja omaavan hyvän muistin, koska ilman sitä tarinat eivät olisi onnistuneet.

Miehestä löytyi Heidin mielestä myös kärsivällisyyttä.

– Se oli lähes puoli vuotta, kun se lämmitteli meitä. Se jotenkin haisteli sitä, milloin aika voisi olla kypsä. Se ei tehnyt sitä heti eikä hätiköiden, Heidi kuvailee.

”Manipuloinnin mestari”

Heidi on myös sitä mieltä, että mies osasi vetää tarvittaessa oikeasta narusta, esimerkiksi uhkaamalla epäsuorasti sijoitusprojektista vetäytymisellä.

– Hän oli manipuloinnin mestari. Kävi meillä kotona lähes päivittäin ja en tiedä, kai ne jutut upposivat minuunkin ihan yhtä lailla, valitettavasti.

Heidi sanoo, että jälkikäteen on vaikea itse edes uskoa, miten vakuuttavasti mies onnistui esiintymään. Erityisesti pariskunta kuitenkin kiinnitti huomiota siitä, miten mielellään mies puhui itsestään, tai ainakin siitä henkilöstä, jona esiintyi.

– Hän rakasti puhua itsestään, mitä hänellä on ja mitä hän on tehnyt.

– Olihan ne jutut ihan mahdottomia, että kartanoja ollut siellä ja viinitiloja täällä. Hän pitää varmaan ihmisiä tyhminä ja idiootteina, kun uskotaan niitä juttuja, Heidi miettii nyt.

”On pahinta, kun kuvittelee olevansa fiksu”

Heidi kertoo, että vaikka viety rahasumma oli suuri, vielä pahempi oli henkinen isku. Hän kuvailee läpi käydyn niin vihan, surun kuin lamaannuksen tunteet. Hän kuvailee tunnetta henkisesti nöyryytetyksi ja maan rakoon isketyksi.

– Se siinä on pahinta, kun itse kuvittelee olevansa fiksu, mutta silti haksahtaa tuollaiseen. Onhan se aika nöyryyttävää.

Huijauksen paljastumisen jälkeinen vuosi oli pariskunnalle kamalaa aikaa. Huijatuksi tulo vei täysin itsetunnon ja aiheutti henkiselle hyvinvoinnille ”älyttömästi tuhoa”. Luottamus ihmisiin mureni pahoin.

– Täydellinen henkinen raiskaus, Heidi uskaltaa luonnehtia.

”Ei saa tehdä kenellekään muulle näin”

Nyt Heidin suuri toive on, ettei mies enää pystyisi jatkamaan rikoksia ja pilaamaan muiden ihmisten elämää. Häntä ihmetyttää, kuinka mies pystyy tuomio toisensa jälkeen palaamaan rikollisiin toimiinsa, vaihtamaan nimeään jopa kesken rikosprosessin ja etsimään uusia uhreja.

– Hän ei saa tehdä kenellekään muulle näin, Heidi toteaa.

Hänen pelkonsa kuitenkin on, ettei mies tule muuttamana tapojaan, vaan pyrkii pysymään anonyyminä ja vaihtamaan nimeään päästäkseen etsimään uutta uhria.

Heidi kertoo, että tapaus vaikuttaa yhä hänen ja hänen miehensä elämään. Se heijastuu itsetuntoon, muihin ihmissuhteisiin ja uusien ihmissuhteiden solmimiseen. Aika on auttanut parantamaan haavoja, mutta esimerkiksi julki tullut kidnappaussyyte toi tapahtumat taas vahvoina mieleen.

– Se laukaisi kaiken pelon taas, että hän pystyy mihin vain. Mietimme, että jos hän olisi kidnapannut jonkun meidän läheisemme, Heidi kuvailee.

Kidnappauskäräjät keskiviikkona

Keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa alkaa oikeudenkäynti, jossa miestä syytetään 9-vuotiaan koulupojan sieppaamisesta perjantaina 22. huhtikuuta.

Poika oli matkalla kouluun, kun 54-vuotias mies poliisin mukaan uhkasi lasta aseella ja pakotti hänet autoon Helsingin Kulosaaressa. Pojan vanhemmat saivat kiristysviestin pian pojan katoamisen jälkeen.

Sieppauksen jälkeen mies sitoi pojan nippusiteillä ja peitti lapsen kasvot. Poliisin mukaan mies ajoi Sipooseen, missä hän jätti pojan metsään nippusiteillä puuhun sidottuna. Poika onnistui pakenemaan, kun mies oli poistunut paikalta. Poika käveli läheiselle tielle, ja sivullinen löysi hänet.

Poliisi uskoo, että 54-vuotias mies suunnitteli teon ennakkoon. Motiiviksi uskotaan taloudellista hyötyä.

Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään 1:52
Kulosaaressa siepatusta pojasta ei maksettu lunnaita - tämä tapauksesta tiedetään.

Lue myös:

    Uusimmat