Kielisuudelmat voivat johtaa ikävään sivuseuraukseen – tutkijat ehdottavat yllättävää ehkäisykeinoa

Tuore australialaistutkimus vihjaa, että kielisuudelmat voivat olla yksi sukupuolitauti tippurin tarttumisen reitti. Löydöksestä uutisoivat muiden muassa The Independent sekä Huffington Post.

Suuteleminen on tuoreen Monash-yliopiston tutkimuksen mukaan yhteydessä tippurin suutartuntoihin miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä.

BMJ Sexually Transmitted Infections -tiedejulkaisussa ilmestyneet tulokset vihjaavat, että kielisuudelmat saattavat selittää merkittävää osaa tippurin suutartunnoista.

Tippuri on bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, jonka ajatellaan tartuttavan suojaamattomassa seksissä. Tämän vuoksi tippuria – kuten muitakin sukupuolitauteja – välttääkseen neuvotaan käyttämään kondomia. Nyt julkaistujen tulosten valossa australialaistutkijat ehdottavat antibakteerisen suuveden käyttöä osana tippurin suutartuntojen ehkäisyä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimusta varten yliopistotutkijat analysoivat yli 3000 homo- tai bi-seksuaalisen miehen vastauksia seksitavoistaan ja yhdistivät nämä tiedot tippuritesteistä saatuihin tuloksiin.

Seksitavat jaettiin kolmeen eri kategoriaan: suutelua ilman seksiä, seksiä ilman suutelua sekä suutelua ja seksiä. Vain kuusi prosenttia vastaajista oli saanut kurkkuunsa tippuritartunnan.

Tutkijoiden mukaan tippurin suutartunta oli yleisempää niillä miehillä, jotka olivat vain suudelleet partnereitaan kuin niillä miehillä, jotka olivat harrastaneet seksiä ilman suutelua. Kaikista yleisintä kurkkutippuri näytti olevan miehillä, jotka olivat suudelleet ja harrastaneet suutelua sisältävää seksiä monen eri miehen kanssa.

Tutkijat huomasivat, että kolmen kuukauden ajanjaksolla useita miehiä suudelleilla miehillä oli 46–81 prosenttia suurempi todennäköisyys saada tippuritartunta kurkkuunsa kuin miehillä, jotka suutelivat vain yhtä tai eivät yhtään partneria.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että suutelun ei tulosten perusteella voi varmasti sanoa olevan tippurin syy. On silti mahdollista, että kurkusta toiseen siirtyvien tippuritartuntojen määrä on aliarvioitu ja sivuutettu.

Tippurin hoitoon tarkoitetut antibiootit ovat menettäneet tehoaan

Tippurin suutartunnoissa oireina voi olla polttavaa kirvelyä suussa, kurkkukipua ja suutulehdusta, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan. Hoitamattomassa tippurissa on mahdollista, että bakteeri pääsee verenkiertoon aiheuttaen niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen.

Tippuria hoidetaan antibiooteilla, mutta tippurikannat ovat vuosien saatossa menettäneet herkkyyden useille antibiooteille. Suomessa tippuritartuntoja on vuosittain vajaat 300, ja puolet tartunnoista on tuotu ulkomailta.

Lue myös:

    Uusimmat