Miekkavalaat moukaroivat suomalaistiimin purjevenettä tuntien ajan – "Kaiken maailman kauhuskenaariot siinä tuli mieleen"

3:38
Nuorten miekkavalaiden parvi hyökkäsi suomalaisnaisten purjeveneeseen – näin tapahtumat etenivät.

Nuorten miekkavalaiden parvi hyökkäsi suomalaisnaisten purjeveneeseen maanantain vastaisena yönä Espanjan rannikolla. Tilanne päättyi lopulta onnellisesti, mutta purjevene jouduttiin hinaamaan läheiseen kylään korjaustoimenpiteitä varten.

Suomalaisnaisista koostuva Ocean Ladies -purjehdustiimi joutui tukalaan tilanteeseen Atlantilla, kun useista nuorista miekkavalaista koostuva parvi hyökkäsi kohti heidän 13-metristä Swan-purjevenettänsä.

– En uskaltanut katsoa edes taakseni, kun istuin siinä ruorinpenkillä. Siinä on meri niin lähellä, että tuntui, että ne ovat olivat ihan selkäni takana. Kuului tuhinaa, roisketta ja viheltelyä, kertoo hyökkäyshetkellä kipparina toiminut Raija Alapeteri MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmalle.

Alapeterin mukaan veneestä katosi ohjattavuus välittömästi valaiden aloitettua veneen kylkien moukaroimisen.

– Sanotaanko niin, että kyllä se hiljaiseksi veti. Kaiken maailman kauhuskenaariot siinä tuli mieleen ja kyllä se lamaannutti hetkeksi. Se kesti kuitenkin vain hetken, sillä olimme käyneet tämän miehistön kanssa jo etukäteen läpi sen, että miten toimitaan, jos meille sattuu jotain merellä. 

"Rauhallisuus on tärkeintä"

Alapeterin mukaan valaiden hyökätessä protokolla oli selvä: ensin täytyi rauhoittaa itsensä, sitten vapauttaa ruori, tiputtaa purjeet alas, sammuttaa veneen moottori ja laittaa kaikki elektroniset laitteet pois päältä. Lisäksi välittömästi tilanteen alkaessa tuli olla yhteydessä viranomaisiin VHF-puhelimien avulla. 

Niin tekivät myös suomalaiset Ocean Ladies -purjehtijat. 

– Rauhallisuus on tärkeintä. Ei saa panikoida. Meillä oli tietty suunnitelma, että kuka tekee mitäkin. Sitten istuttiin hiljaa kuin kirkossa, kun se mukilointi vain jatkui ja jatkui.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Meripelastajien saapuminen suomalaisryhmän luokse kesti lähes kahden tunnin ajan. Valaat eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan ne hyökkäsivät veneen peräsimen ja kylkien kimppuun vielä hinausmatkankin ajan.

Vauriot pelättyä vähäisempiä

Lopulta miekkavalaiden aiheuttamat vauriot olivat pelättyä vähäisempiä. Veneen peräsin oli tallessa, mutta sen alaosasta oli lohjennut parinkymmenen sentin pala. Lisäksi ruorin ohjausvaijeri oli katkennut kaikessa rytäkässä.

Vene hinattiin läheiseen kylään ja nostettiin ylös vaurioiden korjaamiseksi. Ryhmän matkan on tarkoitus jatkua heti, kun vauriot on saatu korjattua.

– Kalajuttuja riittää nyt kyllä sitten kerrottavaksi, ei tämä varmasti unohdu, Alapeteri toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja