Menehtynyt F1-legenda jäi ilman kirkkainta kruunua – Keke Rosberg nousi tallikaverinsa varjosta mestariksi

4:31
Keke Rosberg raivasi mestaruudellaan tietä muille suomalaiskuljettajille. JJ Lehto kertoi sinivalkoisen menestystarinan lähtökohdista.

Keskiviikkona menehtynyt Carlos Reutemann kuuluu niiden F1-kuljettajien joukkoon, jotka nousivat legendoiksi voittamatta ikinä kuljettajien maailmanmestaruutta.

MAINOS

Koko F1-kausi C Moressa!

Saudi-Arabian GP 3.-5.11.
Pe:
1. harjoitukset klo 15.25, 2. harjoitukset klo 18.55
La: 3. harjoitukset klo 15.55, aika-ajot klo 18.55, ennakkotunnelmat jo klo 18.00
Su: Saudi-Arabian GP klo 19.25, ennakkotunnelmat klo 18.30

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa

Reutemann kuoli 79-vuotiaana kärsittyään toukokuussa suoliston verenvuodosta, joka tuolloin korjattiin hätäleikkauksella. Argentiinalaissuuruus pääsi jo kertaalleen pois sairaalahoidosta, mutta joutui uudelleen tehohoitoon.

Reutemann saavutti kymmenen vuotta kestäneellä F1-urallaan 12 osakilpailuvoittoa ja 45 palkintosijaa. Hän ajoi huipputalleissa Brabhamilla, Ferrarilla, Lotuksella ja Williamsilla, muttei koskaan pystynyt voittamaan maailmanmestaruutta.

Lähimpänä MM-titteliä hän oli viimeistä edellisellä kaudella 1981 Williamsilla. F1-toimittaja Mark Hughes kertoo The Race -sivustolla tarinan tuosta kaudesta.

– Hän tuli viimeiseen osakilpailuun Las Vegasiin edellä MM-pisteissä kilpakumppaniaan Nelson Piquet’a, iski Williamsinsa paalupaikalle turvallisella erolla Piquet’n Brabhamiin – ja päätyi sitten mitäänsanomattomalla kisalla kahdeksanneksi, Hughes muistaa.

– Matkalla hän tuli Piquet’n ohittamaksi, jonka viides sija varmisti mestaruuden pisteen erolla. Reutemann ei pystynyt antamaan kunnon selitystä tasolleen ja käveli pois aavikon yöhön.

Asiat olivat lähteneet argentiinalaisen kannalta huonoon suuntaan jo aikaisemmassa vaiheessa kautta. Hän johti sarjaa parhaimmillaan 12 pisteellä, mikä oli tuohon aikaan suuri määrä kiinnikurottavaksi.

Williams kuitenkin vaihtoi kesken kauden Reutemannin suosimat Michelinin renkaat Goodyearin kumeihin. Hän paljasti toimittaja Alan Henrylle, että tiesi tuossa kohtaa häviävänsä mestaruuden.

Reutemann oli tuolloin jo 39-vuotias. Hän harkitsi lopettamista, mutta päätti ajaa Williamsilla vielä kauden 1982 Keke Rosbergin tallikaverina. Kahden kisan jälkeen palo oli kuitenkin jo sammunut. Legendan viimeiseksi näytökseksi jäi upea kakkostila Etelä-Afrikan Kyalamin radalla. Brasiliassa hän keskeytti ja poistui estradilta.

Hänen paikkansa otti ensin Mario Andretti ja vain kisaa myöhemmin irlantilainen Derek Daly. Värikkään kauden päätteeksi Keke Rosberg kruunattiin F1-mestariksi. Kaksi valmistajien maailmanmestaruutta Williamsin kanssa voittanut Reutemann oli saanut vain kahta vuotta aiemmin seurata silloisen tallikaverinsa Alan Jonesin mestaruusjuhlia.

Juttua korjattu 9.7. klo 15.57: Keke Rosberg ei ajanut vielä kaudella 1981 Williamsilla, hän siirtyi tiimiin Alan Jonesin lopetettua vuonna 1982.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja