Matti Suur-Hamari murtui Ylen haastattelussa kyyneliin – palasi paralympiavoittajaksi rajujen vastoinkäymisten jälkeen: "Välillä on ollut tosi vaikeaa"

Matti Suur-Hamari, 35, puolusti Pekingin paralympialaisissa menestyksekkäästi neljän vuoden takaista voittoaan SB-LL2-luokan lumilautacrossissa.

Tuoreen kaksinkertaisen paralympiavoittajan tunteet olivat pinnassa pian kilpailun jälkeen Ylen haastattelupisteellä.

– Ehkä sen fiiliksen näkee naamasta, ei tarvitse hirveästi kuvailla. Tämä merkkaa tosi paljon. Pari viime vuotta ovat olleet aika hankalia. Olemme tehneet.... Sori, Suur-Hamari sai sanotuksi ennen kuin kyyneleet nousivat silmäkulmaan.

Lähtökohdat Pekingiin olivat Suur-Hamarin mukaan hyvin erilaiset kuin neljä vuotta sitten Pyeongchangiin, ja siksi kultamitaleissa on keskenään hyvin erilainen maku.

– Koreassa oli ensimmäinen. Se oli pitkän menestysjakson jälkeen tosi iso onnistuminen. Nyt viimeiset neljä vuotta ovat olleet aika työtä. Välillä on ollut tosi vaikeaa. Olen vain jaksanut uskoa itseeni ja tehdä….

Tunteet ottivat vallan toistamiseen.

Pekingiin Suur-Hamari lähti toki lumilautacrossin hallitsevana maailmanmestarina vietyään MM-kullan nimiinsä tammikuun lopussa Norjassa, mutta viimeiselle olympiadille mahtuu myös koronasta aiheutuneita motivaatio-ongelmia sekä valmentaja Mikko Wendelinin kuolema vuodelta 2019 ja joukkuekaveri Bibian Mentelin kuolema viime vuonna.

Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Lokakuussa Suur-Hamarista tuli isä, kun hänen ja puolisonsa Ronja Rajalan perheeseen syntyi poikalapsi.

Vastoinkäymiset eivät tosin jättäneet miestä rauhaan vielä Pekingissäkään.

– Eilen rikottiin sekä jalka että kaksi paria siteitä. Yön aikaan metsästettiin siteitä. Saimme kuitenkin säädöt kohdilleen aamulla ja laskun kulkemaan. Kyllä se vain aika pirun hienolta tuntuu tulla ykkösenä maaliviivan yli.

Tavoilleen uskollisesti Suur-Hamari jakoi kiitosta myös taustaryhmälleen.

– Haukkalan Juha laittoi pulkat luistamaan aika hyvin joka kisassa. Juhalle iso kiitos. Kulta ja pronssi ovat ihan yhtä paljon Juhan mitaleita kuin meidän, Suur-Hamari sanoi saatuaan kainaloonsa pronssia voittaneen Australian Ben Tudhopen.

Suur-Hamari, Tudhope ja Haukkala tekevät yhteistyötä Team Unicorn -joukkueessa.

Pekingissä Suur-Hamarin urakka jatkuu vielä banked slalomilla, jossa hän voitti Peyongchangissa paralympiapronssia.

– Rata näyttää äärettömän hyvältä. Varmasti vahvaa tekemistä on sielläkin. Olen vain fiiliksissä, että pääsen laskemaan tuota rataa.

– Nyt otetaan happea, nukutaan yön yli ja pureskellaan tätä hommaa. Tämä on mahtavaa.

Lue myös:

    Uusimmat