Dopingkohussa tuomio: 15-vuotiaan tähtiurheilijan käry vie Venäjältä olympiavoiton

Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva on saanut neljän vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta. Valijevan käry vie Venäjän olympiakomitealta myös Pekingin kisoissa saavutetun kultamitalin.

Urheilun vetoomustuomioistuin CAS antoi pitkään jatkuneessa tapauksessa tuomionsa maanantaina. 

Valijeva antoi vain 15-vuotiaana trimetazidinea sisältäneen dopingnäytteen Venäjän mestaruuskisoissa joulukuussa 2021. Pekingin olympialaisissa hän oli voittamassa Venäjän olympiakomitealle kultaa joukkuekilpailussa.

Sydänlääke trimetazidinea käytetään suorituskykyä parantavana dopingaineena. Valijevan taustajoukkojen mukaan aine päätyi luistelijan elimistöön vahingossa.

Venäjän antidopingtoimisto RUSADA vapautti alun perin Valijevan syytteistä, mutta Kansainvälinen olympiakomitea ja Kansainvälinen luisteluliitto ISU valittivat päätöksestä.

Maanantaina CAS totesi Kamila Valijevan syyllistyneen antidopingsääntöjen rikkomiseen ja tuomitsi hänet neljän vuoden kilpailukieltoon joulukuusta 2021 lähtien. Tämän myötä myös hänen suorituksensa Pekingin olympialaisissa hylätään. Päätöksen Venäjän kultamitalin viemisestä tekee CAS:in mukaan lopullisesti taitoluisteluliitto ISU.

Nyt 17-vuotias Valijeva on useimpien muiden venäläisurheilijoiden tavoin ollut suljettuna ulos kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia.

Juttua päivitetty klo 17.30: Lisätty tieto, että ISU päättää lopullisesti Pekingin kultamitalien kohtalosta.

Juttua päivitetty klo 18.19: Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen Venäjän mestaruuskisoissa joulukuussa 2021, ei Pekingin olympialaisissa.

Lue myös:

    Uusimmat