Matalapaineen kupla pyörii nyt Suomen yllä – sää jatkuu sateisena koko viikon, mutta sitten kirkastuu

Alkavasta viikosta on tulossa hyvin sateinen, mutta kuurojen välissä on aurinkoisempiakin hetkiä. Viikon päästä sää näillä näkymin lopulta poutaantuu ja tarjolla on myös viime päiviä vähän lämpimämpää.

Mutta sitä ennen – sataa.

– On kyllä tulossa tosi sateinen viikko, varmaan kesän toistaiseksi sateisin ja toivotaan, että koko kesänkin sateisin, MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi toteaa.

– Viikonloppuna on jo saatu esimakua marssivista matalapaineista, ja nyt vielä yksi iso yhtenäinen sadealue on tänään sunnuntai-iltana saapumassa lounaasta. Sen runsaat sateet pyyhkäisevät yön ja maanantaiaamun aikana maan etelä- ja keskiosan yli.

Itää hellitään huomenna poutasäällä

Huomenna satelee erityisesti maan länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. 

– Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sade voi olla jatkuvampaa, mutta länsiosassa maata kuurottaista. Kuurojen joukossa on myös ukkosia ja ukkospuuskia. Rankkojakin vesikuuroja voi tulla. Niissä voi kertaheitolla sataa 10 millimetriä vettä. 

Uudellamaalla on huomenna maanantaina pääasiassa poutaista, mutta lännestä voi Uudellemaallekin ulottua joitain sadekuuroja. Etelärannikolla puhaltaa päivän mittaan voimakas lounaistuuli. Puuskissa tuuli voi olla jopa myrskyisää.

Kaikkein poutaisinta on huomenna idässä ja pohjoisessa. 

Sadekuplassa ollaan

Yhtenäinen sadealue väistyy huomenna, mutta Suomen ylle jää pyörimään melkein koko loppuviikoksi ”matalapaineen kupla”.

– Siihen liittyen tiistai, keskiviikko ja torstai ovat hyvin samanlaisia päiviä. Pitkin maan länsiosaa ja paikoin pohjoisessa saadaan samoja sade- ja ukkoskuuroja. Yöt ovat poutaisinta aikaa, ja aamulla lähtevät nopeasti kehittymään ukkoskuurot, jotka ovat voimakkaimmillaan iltapäivällä. 

Lämpötilat jäävät koko maassa alle 20 asteeseen.

– Kuurot saattavat viilentää ilmaa paikallisesti alle 15 asteeseenkin. Pohjois-Lapissa voidaan paikoin olla jopa lähellä 10 astetta. Etelä- ja itäpuolella maata poutaisina ja aurinkoisina hetkinä on mahdollisuus kahteenkymppiin, mutta se on kyllä tiukassa tällä viikolla.

Itä-Suomi on loppuviikollakin pääasiassa poutainen, mutta sielläkin voi tulla yksittäisiä sadekuuroja.

– Pahin sateiden rysä ei ole myöskään etelärannikko ja Uudenmaan alue.


Torstaina tilanne hajoaa

Rintaniemi kertoo, että torstain jälkeen tilanne ”hajoaa”.

– Globaalit mallit eivät siis ole aivan yksimielisiä tilanteesta, mutta on vähän viitteitä siihen, että kuurosateisuus vähenisi.

– Mutta nouseeko etelästä vielä jokin isompi sadealue, sitä ennustetta pitää tarkentaa viikon edetessä. Sää ei ole joka tapauksessa merkittävästi lämpenemässä, mutta kun sateet eivät ole ilmaa viilentämässä, yleisemmin ollaan lähellä vajaata 20 astetta.

Näyttääkö ensi viikko paremmalta?

Suursäätila on mahdollisesti muuttumassa lopulta seuraavalle viikolle mentäessä.

– Siellä nähtäisiin jo vähän poutaisempaa ja lämpöisempää säätä. Merkittävää helleaaltoa ei ole lähiviikkoina kuitenkaan näköpiirissä.

Rintaniemi tähdentää vielä, että alkava viikkokaan ei ole välttämättä niin paha kuin miltä näyttää.

– Sää näyttää kamalalta ennusteissa, koska kuurosateet peittivät koko kartan, mutta täytyy muistaa, että kyse on kuurosateista, joiden välissä voi olla hyvinkin poutaisempia hetkiä. Ja etenkin yöt ovat pouta-aikaa, Rintaniemi lohduttaa.

Lue myös:

    Uusimmat