Kesäkuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin – eniten hellepäiviä kuuteen vuosikymmeneen

Coviduskuumuus, Hellanlettas, Paahtopäivät... Mikä on Pekka Poudan suosikki kesäkuun helteen nimeksi? 4:35
Video: Coviduskuumuus, Hellanlettas, Paahtopäivät... Mikä on Pekka Poudan suosikki kesäkuun helteen nimeksi?

Vuodesta 2020 on hyvää vauhtia tulossa kaikkien aikojen lämpimin vuosi.

Suomessa oli kesäkuussa enemmän hellepäiviä kuin kertaakaan aiemmin digitoidun mittaushistorian aikakaudella.

Digitoitua aineistoa on vuodesta 1961 asti, joten kesäkuu oli varmuudella helteisin ainakin kuuteen vuosikymmeneen. Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 21 päivänä. Yhtä monta hellepäivää mitattiin viimeksi vuoden 1999 kesäkuussa.

Kesäkuun ennätyslämpötiloista saatiin nauttia erityisesti Länsi-Suomessa. Eniten hellepäiviä havainnoitiin Turun Artukaisten mittausasemalla, jossa hellelukemia mitattiin 17 kertaa.

– Poikkeama tavanomaiseen oli jopa 4–5 astetta, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen kertoo laitoksen tiedotteessa.

Kuukauden ylin lämpötila mitattiin Kankaanpään Niinisalossa. Kesäkuun 25. päivänä mittariin nousseet 33,5 astetta jäivät vain kolmen kymmenyksen päähän vuonna 1935 mitatusta kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätyksestä.

Kesät lämpenevät, mutta eivät tasaisesti

Päättynyt kesäkuu pääsee kärkisijoille myös kaikkien aikojen korkeinta keskilämpötilaa etsittäessä. Ennätys on vuodelta 1953, ja Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun mukaan viime kuu olisi alustavasti menossa kesäkuiden joukossa jaetulle toiselle sijalle kesäkuun 1936 kanssa. Tilastoa on pidetty 1900-luvun alusta asti.

Yksittäisten kuukausien lämpötila vaihtelee Suomessa paljon, joten helteistä kesäkuuta ei yksinään voi pitää merkkinä esimerkiksi ilmastonmuutoksen etenemisestä. Tällaisten poikkeavien lämpöpiikkien on kuitenkin ennustettu sen myötä yleistyvän.

Ilmastotutkija Mika Rantanen Ilmatieteen laitokselta ei suostu vetämään kuumasta kesäkuusta isoja johtopäätöksiä, mutta myöntää, ettei se yllättänyt.

– Lähes ennätyslämmin kesäkuu ei varmaan ollut yllätys kenellekään ilmastonmuutoksen tutkijalle. Ennätyskylmästä kesäkuusta olisin ollut enemmän ihmeissäni.

Rantanen sanoo, että koska keskilämpötilat nousevat globaalisti, sama on odotettavissa myös Suomessa. Kesistä on tulossa koko ajan lämpimämpiä.

Edessä voi olla mittaushistorian lämpimin vuosi

Kesäkuusta muodostui lopulta hyvin kaksijakoinen, kun kuuman kuivuuden päätteeksi taivas repesi kahden voimakkaan myrskyn verran. Nämäkin asiat sopivat Rantasen mukaan hyvin yhteen.

– Lämpimään ilmaan mahtuu enemmän kosteutta. Sen perusteella on arvioitu, että tällaiset rankkasateet voimistuvat. Eli silloin kun vettä sataa kovasti, sitä sataa sitten entistäkin kovemmin.

Harvinaisen lämpimän kesäkuun lisäksi poikkeuksellisen leuto talvi tarkoittaa Rantasen mukaan, että Suomi voi hyvinkin olla matkalla kohti mittaushistorian lämpimintä vuotta.

– Esimerkiksi Helsingin kuuden ensimmäisen kuukauden keskilämpötila on selvästi ennätyksellinen. Jos loppuvuosi ei muutu poikkeuksellisen kylmäksi, niin on hyvä todennäköisyys, että tästä vuodesta muodostuu ennätyslämmin.

Helteet eivät ole palaamassa lähiaikoina

Helteisestä kesäkuusta siirryttiin myrskyjen myötä kertarysäyksellä aivan toisenlaisiin säätiloihin. Uusia myrskyjä ei ole lähiaikoina luvassa, mutta ei ole helteitäkään.

– Ennuste ulottuu tällä hetkellä ensi viikon perjantaille, ja harva se päivä pukkaa uutta matalapainetta, sanoo päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö.

Lämpötilat pysyttelevätkin suurella todennäköisyydellä alle 20 asteessa ainakin heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Tämän jälkeen uusiin helteisiin voi olla mahdollisuus, mutta ennen sitä on tyytyminen epävakaisiin säihin.

– Näyttää, että ensi viikko mennään pitkälti samannäköisenä kuin tämä viikko, Pyykkö arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat