Martan tehovinkit - Näillä siivous helpommaksi

Kevään koittaessa siivous kuuluu monen perheen rutiineihin. Martan vinkeillä sen saa sujumaan kevyemmin.

Siivouksen ei aina tarvitse olla rutiininomaista tai tarkasti suunniteltua. Kotitalousneuvoja Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista vinkkaa, kuinka siivota rennosti, simppelisti ja tehokkaasti.

1. Luo siivouskalenteri

Pikkarainen suosittelee luomaan jokaiseen kotiin oman siivouskalenterin.

– Kalenteriin voi jakaa tehtäviä ja sopia millä aikataululla kukin tekee niitä. Näin tiedetään kuka siivoaa ja mitä ja milloin.

Nykypäivän perheiden erilaisten aikataulujen ja menojen vuoksi Pikkarainen kehottaa jakamaan siivoushommia pitkin viikkoa.

– Olisi hyvä, ettei meno olisi turhan tiukkapipoista, niin että perjantaina koko perhe pihalle ja sitten siivotaan lattiasta kattoon. Sen sijaan siivousta voi jakaa joustavasti koko viikon askareiden väliin.

2. Varmista oikeat välineet

– Kannattaa kurkistaa siivouskomeroon ja tarkistaa, että sieltä löytyy kodin pintojen mukaiset siivousvälineet ja -aineet. Muutamilla välineillä selviää: mikrokuitumoppi ja -liinat sekä erilaiset yleispuhdistusaineet ja astianpesuaineet ovat jo hyviä – ja parketillekin oma aine, jos sellaista käytetään.

Mikrokuituliinat ja -mopit ovat Pikkaraisen mukaan mainioita siksikin, että niillä pystyy jo vedellä kosteutettuna irrottamaan likaa, jolloin aineita kuluu vähemmän.

– Tarvittaessa pesuainetta voi laittaa tehostamaan siivousta, kuten vaikkapa keittiössä, jossa syntyy roiskeita.

3. Pidä tavarat omilla paikoillaan

Kodin tavaroilla on hyvä olla omat paikat – ja ne on myös syytä pitää niissä.

– Lattioilla voi pyöriä kaikenlaista lehteä, lelua ja urheiluvälinettä. Näille olisi hyvä sopia omat paikat, etteivät ne ajelehtisi milloin missäkin. Ne voivat olla jopa turvallisuusriski. Jos tavaroilla on omat paikat, ei myöskään niiden raivaamiseen mene aikaa ennen varsinaista siivousta.

4. Hyödynnä virtapiikit

– Jos satut heräämään vaikkapa siihen ajatukseen, milloin viimeksi olet siivonnut oikein kunnolla, tai siihen, että paljastava kevätaurinko oikein osoittaa siivouksen paikat, voi toimeen tarttua saman tien.

– Ei siivouspäivää aina tarvitse suunnitella. Jos sillä hetkellä tuntuu, että siivoanpa nyt keskellä viikkoa tuon kylpyhuoneen, niin käytä virtapiikkisi hyödyksi!

Annimari Pasanen/ MTV3

Lue lisää

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja