Markku Veijalaisen suora lähetys lässähti: "Mietin, että tämä ei voi olla totta"

Studio55.fi-ohjelman juontaja Markku Veijalainen paljastaa, miten suureellisesti suunniteltu suora lähetys meni täydellisesti mönkään.

Toimittaja Markku Veijalainen kertoo uransa ikimuistoisesta tapahtumasta, joka hänelle sattui Maailma tänään -ohjelmaa tehdessä talvella vuonna 1985.

– Teimme Maailma tänään -ohjelmaa, jonka ideana oli, että lauantai-illan aikana Suomessa seurataan televisiosta, mitä eripuolilla maailmaa juuri sillä hetkellä tapahtuu.

Toimittajia lähetettiin maailman eri kolkkiin raportoimaan tilanteesta suorana lähetyksenä - Veijalainen oli yksi heistä.

– Meitä toimittajia ohjelmassa oli mukana ainakin Neil Hardwick Lontoossa, Knud Möller Moskovassa, Pirkko Leisti Los Angelesissa, Lenita Airisto Australian Sidneyssä, Kari Salmelainen Suomen Lapissa ja minä pääsin Brasilian Rio de Janeiroon, Veijalainen muistelee.

Ohjelmaa tehtiin yksi ainoa, kertaluontoinen lähetys suorana.

– Muistan kunnianhimoisen fiiliksen, mikä ohjelman ja TV:n tekemisessä tuolloin oli: nyt otamme yhteyttä eri puolille maailmaa.

Kun suomalaiset sitten istuivat talvista lauantai-iltaa olohuoneissaan, oli Veijalaisen määrä esitellä televisiossa Rio de Janeiron lauantai-iltapäivä.

– Tarkoituksemme oli lähettää satelliitin kautta minusta suoraa kuvaa Copacabanan hiekkarannalta. Taustallani pelasi arvion mukaan noin 100 000 jalkapallon pelaajaa.

Kaikki oli valmista, Veijalainen istui lähetysauton vieressä ja satelliitti oli viritetty. Kaksi viikkoa Riossa taustatutkimuksen tekoa lähetystä varten olivat takana, ja koko reissun oli määrä huipentua tuohon suoraan lähetykseen kotimaahan.

– Siellä sitten seisoin, eikä yhteyttä satelliittiin tullutkaan! Koko juttu kaatui siihen, Veijalainen muistelee.

– Se oli uskomaton fiilis. Istuin alas rantakahvilaan ja mietin, että tämä ei voi olla totta. Olinhan silloin tekemässä siihen astisen elämäni hienointa TV-ohjelmaa, eihän niin voinut käydä.

Toimittaja oli lähtenyt baariin

Kommellusta oli sattunut myös muissa kohteissa - ja koti-Suomessa. Yhteyksien mennessä pieleen alun perin tehty aikataulu ei toiminut, joka aiheutti sen, että Helsingissä, jossa koko ohjelmaa ohjattiin, yritettiin epätoivoisesti täyttää aikaa. Kun kaukokohteisiin ei saatu kuvayhteyttä, päätettiin turvautua Lapista raportoivaan Kari Salmelaiseen.

– Lähetys ohjattiin Lappiin, jolloin kuva siirrettiin sinne, missä Salmelaisen piti olla. Mutta näkyi vain tyhjä paikka, koska Salmelainen istui itse katsomassa lähetystä baarissa, sillä eihän hänen vuoronsa käsikirjoituksen mukaan vielä ollutkaan, Veijalainen nauraa.

Veijalainen kertoo Rio de Janeirossa kokemansa turhautumisen tunteen kestäneen vielä pitkään, sillä silloin ei ollut kännyköitä, eikä hän tiennyt heti, ettei kaikkiin muihinkaan ollut saatu yhteyttä. Onneksi jotkut olivat tosin onnistuneetkin.

– Pirkko Leisti sai Los Angelesista yhteyden sekä Neil Hardwick Lontoosta, ja Hardwickin yhteys Suomeen pelastikin lähetyksen. Joka tapauksessa koko yrityksemme oli kunnianhimoinen, olimme edellä aikaamme, Veijalainen nauraa.

Kuva: Studio55.fi

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja