Markku Kanerva oli tylynä Huuhkajien esityksestä EM-kenraalissa – "Hävettää"

Suomi hävisi Virolle 0–1 viimeisessä ottelussaan ennen EM-kisoja Helsingin Olympiastadionilla. Päävalmentaja Markku Kanerva ei silitellyt omiaan ottelun jälkeen.

Eniten päänvaivaa Kanervalle aiheutti Suomen ponneton hyökkäyspelaaminen, joka tuotti laskentatyylistä riippuen vain yhden tai kaksi hyvää maalipaikkaa koko ottelussa.

– Aika paljon parannettavaa löytyy. Yksi niistä on meidän hyökkäysmuoto, että pelaajat todellakin ovat niissä paikoissa, jotka mahdollistavat sen, että päästään avaamaan sitä peliä ja päästään murtautumisvaiheeseen. Se ei tarkoita aina sellaista kaavamaista rakennetta, mutta meidän pitää täyttää tietyt kaistat, ja vastustajan ryhmityksen mukaan asetellaan niitä pelaajia siihen hyökkäysmuotoon. Se ei oikein tänään toiminut. Osasyy oli se, että Viro puolusti hyvin, Kanerva kertasi lehdistötilaisuudessa.

– Yksi syy oli se, että kun päästiin muodon sisään, niin pallot vähän kimpoilivat, ja syötöt olivat huonoja. Perustekemisen taso ei missään nimessä ollut riittävä tänään. Tuli paljon helppoja harhasyöttöjä.

Hyökkäyspelaamisen lisäksi koko esitystä leimasi tietynlainen aneemisuus ja varovaisuus. Varmasti pelaajien takaraivossa jyskytti pelko mahdollisesta loukkaantumisesta EM-kisojen aattona, mikä ei voinut olla näkymättä passiivisuutena ja aggressiivisuuden puutteena.

– Tämä oli hyvä herätys. Totta kai mä päävalmentajana katson tarkkaan peiliin ja mietin valmennusryhmän kanssa, mitä olisin voinut tehdä toisin, Kanerva totesi.

– Se, että saatiin kaikille pelaajille peliaikaa, oli tavoite ennen EM-kisoja ja se kyllä toteutui, mutta ilman muuta tämä tulos kaiken kaikkiaan vähän hävettää. Oli hienoa, että saatiin yleisö paikalle, mutta valitettavasti ei pystytty antamaan sellaista elämystä, mitä he tulivat katsomaan.

Positiiviset vastaukset vähissä

Kanerva kertoi pohtivansa vielä joitakin avoimia kysymyksiä EM-kisojen avausottelun pelaavaan kokoonpanoon liittyen.

Yksi sellainen kysymys voisi olla, kuka pelaa Joona Toivion ja Paulus Arajuuren vierellä kolmantena topparina. Perjantaina avauskokoonpanoon valittu Leo Väisänen oli vaikeuksissa vasempana topparina. Toinen kysymys voi liittyä oikean laitalinkin tai wingbackin valintaan. Avauksessa pelannut Pyry Soiri oli aktiivinen hyökkäyspäässä, mutta paljasti heikkoutensa puolustuksessa ja aiheutti kömpelöllä rikkeellä rangaistuspotkun.

Kolmas kysymys voisi koskea Robin Lodin ihanteellisinta pelipaikkaa Kanervan nykyisin suosimassa 5–3–2-ryhmityksessä. Onko se keskikentän ylin pelaaja vai toinen hyökkääjä Teemu Pukin takana?

Viroa vastaan Lod oli ensin mainittu, eikä erottunut edukseen niin kuin yleensä.

– Toiveissa oli saada enemmän positiivisia vastauksia. Ne jäivät ehkä vähän vähiin. Kyllä tässä mietittävää riittää, Kanerva tiivisti.

Suomi kohtaa EM-kisojen avausottelussaan Tanskan Kööpenhaminassa lauantaina 12. kesäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat