Marie, 50, luuli unohtelun johtuvan vaihdevuosista – todellinen diagnoosi järkytti: "Sitä pitää kahdeksankymppisten sairautena"

Miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta? 7:42
Missä menee hajamielisyyden ja muistisairauden raja?

Marie oli 50-vuotias saadessaan kuulla, että hänellä oli muistisairaus. Aiheesta kertoo Daily Mail.

50-vuotias Marie Oulridge, kolmen lapsen äiti ja opettaja, huomasi viime vuonna unohtelevansa asioita. Myöhemmin hänellä todettiin dementia.

Sanojen kanssa tuntui olevan vaikeuksia. Esimerkiksi oppitunnilla brittinainen ei välttämättä millään saanut päähänsä, mikä oli sana jollekin kuvassa näkyvälle asialle.

Täti veikkasi unohtelun syyksi vaihdevuosia

Maria kertoi huolestaan tädilleen. Tämä sanoi, että hänelläkin oli menopaussin aikana samanlaista unohtelemista. Hän oli saanut vaihdevuosioireisiinsa lääkityksen.

Marie kertoi tarinansa myös brittiläiselle Alzheimer-järjestölle. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maria päätti mennä lääkäriin. Magneettikuvauksessa paljastui, että hänen aivojensa vasemmassa puoliskossa oli jotain vialla, ja hänet ohjattiin lisätutkimuksiin.

Viime vuoden lokakuussa Marialle kerrottiin, että unohteleminen ei johtunutkaan vaihdevuosista vaan semanttisesta dementiasta. Muistiliitto kertoo, että semanttinen dementia on otsa-ohimolohkorappeumasta johtuva muistisairaus. Se voi muun muassa heikentää kykyä ymmärtää sanojen merkityksiä, kykyä tunnistaa tuttuja esineitä tai kasvoja. Sairaus alkaa yleensä 45–64-ikävuoden välillä, usein hiipien, ja etenee vähitellen.

Diagnoosi oli yllätys ja järkytys

Marie yllättyi kovasti diagnoosista. 

– Ei sitä uskoisi, että joku näin nuori voisi sairastua dementiaan. Sitä pitää kahdeksankymppisten sairautena, ei 50-vuotiaiden.

Marien puoliso Neil järkyttyi sen verran, että taisi alitajunnassaan kieltää koko sairauden ensin. Näin hän ainakin pohti Daily Mailin haastattelussa.

Pariskunnalla on kolme täysi-ikäistä lasta.

– Lapset eivät olleet peloissaan, kun kerroimme tästä. Sanoin, että älkää huolehtiko, pärjään kyllä. Aion elää vielä pitkään. Suustani vain tulee vääriä sanoja tai teidän pitää ehkä kertoa minulle oikeat sanat.

Saattoi itkeä diagnoosin takia työmatkalla

Marie tunnustaa, että häntä itseäänkin diagnoosi pelotti, vaikka hän yritti olla reipas muiden takia.

– Olin ihan poissa tolaltani. Olin lukenut netistä paljon kaikkea dementiaan liittyvää ja saatoin itkeä työmatkalla. Sitten töissä olin ihan normaali ja saatoin alkaa itkeä taas, kun lähdin kotiin päin ja kotona jälleen kasasin itseni.

Marien työtoverit ovat olleet ymmärtäväisiä. Hän saa pitää ylimääräisiä lepotaukoja oppituntien välillä. Lääkäri on suositellut hänelle puheterapiaa.

Neil ja Marie haluavat nyt lisätä tietoisuutta siitä riskistä, että nuorempikin ihminen voi sairastua dementiaan. He haluavat myös tuoda ilmi sitä, että lisää tutkimusta tarvitaan, jotta dementiaan löytyisi lääke. He ovat osallistuneet esimerkiksi Alzheimer-yhdistyksen toimintaan.

Lue myös:

    Uusimmat