Tältä näyttää maailma muistisairaan silmin – tietokirjailija kertoo, miten omainen voi jopa hidastaa parantumattoman taudin etenemistä

Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia 8:31
Riitta Uosukaisen mies sairastui Alzheimerin tautiin. Videolla hän kertoo, millaista on arki omaishoitajana.

Muistisairaita yhdistävä kokemus on hämmennys ja hukassa oleminen. Omaisen luoma turvallisuuden tunne sekä ymmärtäväisyys sairastunutta kohtaan voivat auttaa hidastamaan muistisairauden etenemistä.

Suomessa arvioidaan olevan yli 190 000 muistisairasta ihmistä ja joka vuosi noin 14 500 sairastuu. Yleisin muistisairaus on Alzheimerin tauti, jota sairastaa noin 70 prosenttia muistisairaista. 

Muistisairauksia potevien lukumäärä kasvaa, kun ihmiset elävät yhä pidempään. Monesti muistisairauksista puhutaan omaisten kautta, mutta heidän kokemustensa lisäksi huomio kannattaisi suunnata sairastuneen itsensä tuntemuksiin.

Tietokirjailija Liisa Seppänen haastatteli Muistisairaan maailma -kirjaansa (Otava) varten eri ikäisiä Alzheimerin tautia sairastavia miehiä ja naisia. 

– Yhteinen kokemus tuntuu olevan hämmennys ja hukassa oleminen, Seppänen kertoi tällä viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ymmärtäväinen omainen voi hidastaa muistisairauden etenemistä

Muistisairas ihminen menettää vähitellen elämänhallintaansa ja alkaa tarvita toisia enemmän. Seppänen muistuttaa, että itsenäisyyden muuttuminen avun tarvitsemiseksi kuuluu ihmisyyteen ja tavallaan sulkee elämän mittaisen ympyrän. Vanhus saattaa olla elämänsä loppupäässä yhtä tarvitseva kuin elämänsä alkumetreillä oleva vauva ja kyetä ilmaisemaan itseään vain ottamalla kädestä kiinni.

– Miksi se ei sulata sydämiä? Miksi emme arvosta sitä, mitä niillä käsillä on tehty ja miten paljon niillä on rakastettu? Sen kertominen muistisairaalle olisi äärettömän tärkeää.

Seppäsen mukaan omaisen tulisi katsoa läheistään sairauden ohi suoraan persoonaan, tuttuun ihmiseen. Hän luonnehtii omaista "muistitueksi, elämäntarinan kannattelijaksi ja minäkuvan ylläpitäjäksi". Nämä asiat vahvistavat turvallisuuden tunnetta, joka on tärkeä hämmentyneelle ja hukassa olevalle ihmisille. 

– Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ymmärtäväinen omainen voi jopa hidastaa sairauden etenemistä, Seppänen sanoi.

Suomen ensimmäinen eduskunnan naispuhemies ja valtioneuvos Riitta Uosukainen huomasi miehensä Topin käytöksensä muuttuneen. Pian he saivat tietää, että Topi sairastaa Alzheimerin tautia. Videolla Riitta Uosukainen kertoo, millaista on arki omaishoitajana.

Lue myös:

    Uusimmat