Marco Bjurströmillä on takanaan elämänsä rankin kevät – suree veljensä kuolemaa: "Pikkubroidia on kauhea ikävä"

5:36
Marco Bjurström oli vieraana Huomenta Suomessa viime kesänä.

Helsinkiläinen ravintoloitsija Janek Bjurström menehtyi 4. toukokuuta sairauden uuvuttamana.

Tanssija Marco Bjurströmin veli, ravintoloitsijana työskennellyt Janek Bjurström menehtyi 4. toukokuuta sairauden uuvuttamana kotonaan perheensä läsnä ollessa.

Marco ei ole kommentoinut julkisuudessa veljensä kuolemaa, mutta muutama päivä sitten hän kirjoitti koskettavan tekstin Instagram-tilillään. Marco teki päivityksen syntymäpäivänään, kun hän täytti 54 vuotta.

– Elämäni paskimman kevään jälkeen istun saaristoparatiisissamme ja uskallan jo alkaa toivoa, että tästä selvitään. Kiitos sadoista synttärionnitteluista – tänään ne ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

– Pikkubroidia on kauhea ikävä, mutta kun huomenna saan palata tanssisaliin, niin uskon, että Janek tsemppaa mua pilven reunalta.

Janek Bjurströmin vaimo Laura Apukka kirjoitti miehensä viimeisistä hetkistä ravintola Pompierin Facebook-sivulla reilu viikko sitten.

Vaimo kertoi, että kahta Pompier-ravintolaa Helsingissä pyörittäneellä Bjurströmillä todettiin marraskuussa 2019 pitkälle edennyt mahasyöpä. Sairauden etenemistä yritettiin hidastaa sytostaattihoidoilla, mutta hoidot lopetettiin maaliskuun lopulla.

Bjurströmin toive olla kotona loppuun asti toteutui.

– Saattohoidin hänet kotona Helsingin kaupungin kotisairaalan ammattitaitoisen ja kunnioittavan henkilökunnan turvin. Ilman perheidemme ja ystäviemme apua emme olisi voineet olla turvallisesti kotona tänä haastavana aikana. Kiitos että toitte lääkkeitä ja ruokaa, olitte aina valmiita auttamaan, vaimo kirjoitti.

Koskettavassa kirjoituksessaan hän kertoi Bjurströmin pyytäneen häntä laatiman kirjoituksen ja valinneen itse myös kuvan, jossa hän esiintyy sellaisena kuin toivoi ihmisten hänet muistavan. 

Myös ravintoloitsijan viimeinen toive oli tuotu esille ja se heijastelee voimakkaasti sitä, että vaimon sanojen mukaan työ ja yrittäjänä oleminen olivat Bjurströmille intohimo ja elämäntapa.

– Kun kysyin Janekilta, mitä hän haluaisi minun sanovan teille tässä kirjoituksessa, hän sanoi "Jatkakaa hyvää työtä". Janekin toive oli, että molempien Pompiereiden tarina jatkuu, ja että minä jatkaisin yhteistä elämäntyötämme. 

– Onneksi en ole yksin. Mukana on Janekin rakas veli Marco, koko muu perheemme ja ystävämme, maailman paras henkilökuntamme (joka on selvinnyt tästä raskaasta ajasta, ja osoittanut Janekille ja minulle tukensa hoitamalla ravintoloita poissaollessamme suurella rakkaudella ja viisaudella) ja Te, rakkaat asiakkaamme. Janekin sanoin hänen "Pyhä Seurakuntansa".

Kirjoituksessaan Apukka kertoi myös koskettavasti miehensä viimeisistä hetkistä.

– Kuolinpäivänään en ollut muistanut syödä, halusin vain olla Janekin lähellä, auttaa ja hoivata. 10 minuuttia ennen kuolemaansa hän otti kädestäni kiinni ja sanoi minulle "Syö". Ne olivat hänen viimeiset sanansa, täynnä rakkautta ja huolenpitoa. Ja minä söin. Kiitos rakas Janek että teit minusta maailman onnellisimman naisen.

Ennen Pompier-ravintoloita pitkän linjan kokki työskenteli Aromi-lehdessä julkaistun muistokirjoituksen mukaan uransa aikana Royal Ravintoloilla keittiöpäällikkönä ja -mestarina. 

Pompier-ravintoloissa oli osakkaana myös Marco Bjurström. Veljekset olivat yhdessä mukana myös vuonna 2014 toimintansa lopettaneessa Postres-ravintolassa. Postres sai Michelin-tähden vuonna 2008, ja piti tähtensä toimintansa loppuun asti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja