Poikkeuksellisen paljon uusia hiv-tartuntoja pääkaupunkiseudulla – neljä uutta tartuntaa puolessa vuodessa

Suomessa tuli tänään myyntiin HIV-kotitesti, jota myydään apteekeissa ja netissä 2:02
Suomessa tuli viime vuonna myyntiin HIV-kotitesti, jota myydään apteekeissa ja netissä.

Pääkaupunkiseudulla on todettu poikkeuksellisen suuri määrä uusia hiv-tartuntoja. Alueella on ryhdytty toimiin epidemian ehkäisemiseksi.

Pääkaupunkiseudulla on todettu reilun puolen vuoden aikana neljä uutta hiv-tartuntaa, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus. Määrä on poikkeuksellinen, sillä edeltävän viiden vuoden aikana vastaavia tartuntoja on todettu vain kaksi. Tartunnat todettiin pistoshuumeiden käyttäjillä.

HUSin Infektioyksikkö selvittää tilannetta yhdessä THL:n, alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa. 

Alueella on lisätty hiv-testausta ja pistoshuumeiden käyttäjiä kehotetaan hakeutumaan testaukseen. Tämän lisäksi terveysneuvontaa ja puhtaiden neulojen jakamista vahvistetaan.

Pääkaupunkiseudulla epidemia 20 vuotta sitten

Hus toteaa hiv-tartuntojen uudelleen leviäminen pistoshuumeiden käyttäjien joukossa olevan todellinen uhka.

Pääkaupunkiseudulla oli hiv-epidemia 20 vuotta sitten. Tuolloin tartunta levisi yli 250:een pistoshuumeiden käyttäjään. Tuolloin tilanne saatiin HUSin mukaan muun muassa testausta, terveysneuvontaa ja puhtaiden pistos-välineiden jakamista lisäämällä.

Hus muistuttaa, että tartuntojen toteaminen mahdollisimman varhain ja sairastuneiden saaminen hoidon piiriin, ovat tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi ja yhteiskunnalle kalliiksi epidemiaksi.

Lue myös:

    Uusimmat