Luotettava testi paljastaa, onko rannalla sinilevää – älä sorru tähän harhaluuloon: "Silloin vesi on kaikista myrkyllisimmillään"

0:33
"Meriräkä" valtasi Marmaranmeren Turkissa. Katso videolta, miltä ekosysteemiä uhkaava lima näyttää pinnan alta kuvattuna.

Vihreäksi värjäytynyt vesi on varoitusmerkki sinilevästä, mutta arviointiin myös yksi mökkioloihin soveltuva keino. Sinilevän peitossa ollut vesi ei ole uimakelpoista heti kirkastuttuaan.

Sinilevä voi tuottaa sellaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä, jotka aiheuttavat esimerkiksi ihottumaa, huulten kirvelyä, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa, kuumetta ja päänsärkyä.

Sinileväisessä vedessä uimista tuleekin välttää. Vettä ei missään tapauksessa saa myöskään juoda tai käyttää löylyvetenä. Myös sen käyttämistä pesu- tai tiskivetenä sekä syötävien kasvien kasteluun tulee välttää.

Sinilevistä puolet on myrkyllisiä ja puolet ei. Koska maallikko ei pysty mitenkään tietämään, kumpaa puolta rannassa ajelehtiva sinilevä edustaa, kaikkia sinileviä on varottava.

Mistä tietää, onko vedessä sinilevää?

Silmämääräisesti sinilevän läsnäoloa voi epäillä vihreäksi värjäytyneestä vedestä. Arviointiin on myös yksi mökkioloihin soveltuva ja luotettava keino.

– Jos epäilee, että rannassa on sinilevää, niin yksi hyvin varma konsti on ottaa lasiin vettä rannasta ja laittaa se ehdottoman tärinättömään paikkaan pariksi–kolmeksi tunniksi. Mikäli siinä vedessä on sinilevää, niin sinilevä nousee lasissa veden pinnalle ja näkyy vihertävänä kalvona pinnalla, vesirakennusinsinööri ja sinilevähaittojen torjuntaan keskittyvän Saloyn toimitusjohtaja Tapio Salminen kertoi MTV Uutisille vuonna 2018.

Älä mene uimaan heti veden kirkastuttua

Aiemmin sinilevän peitossa olleen veden kirkastuminen ei ole merkki siitä, että se on heti uimakelpoista. Pulahtamista kannattaa odottaa vielä muutama päivä, sillä juuri kukintojen kadottua sinileväsolun sisäiset myrkyt ovat liuenneet veteen, mikä tekee siitä erityisen vaarallista.

– Sinileväsolun viimeisiä elinviikkoja kutsutaan sinilevän kukinnaksi. Silloin syanobakteeri (sinilevä) ei ole enää aktiivinen eli ei ruokaile eikä ota fosforia. Elämänsä lopuksi tämä solu hajoaa ja nämä (levät), joita kutsutaan kukinnaksi, häipyvät. Kun solu hajoaa ja vajoaa pohjaan, silloin vesi on kaikista myrkyllisimmillään, Salminen varoitti.

Katso videolta, mitä tekniikoita tulisi käyttää kun opettaa lasta uimaan.

1:09

Artikkeli on alkuperäisessä muodossaan julkaistu vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja