Pilaako sinilevä mökkirannan? Kaksi vinkkiä torjuntaan ja pesuveden puhdistamiseen

Mökkiranta sinilevättömäksi 10:51

Sinilevä saattaa nousta riesaksi monessa rannassa tänä kesänä. Asiantuntija kertoi Huomenta Suomessa torstaiaamuna, miten sen voi pitää poissa rannasta ja miten sinileväisestäkin vedestä voi saada pesu- ja tiskikelpoista – muttei silti missään tapauksessa juoma- tai löylyvedeksi sopivaa.

– Jos sinilevä haittaa nyt ihan mökkeilyä tai muuta, niin siihen on olemassa sinilevän torjuntapuomit, jotka torjuvat ihan niin kuin öljyntorjuntapuomit: estävät rantaan ajautuvan sinilevän, vesirakennusinsinööri ja sinilevähaittojen torjuntaan keskittyvän Saloyn toimitusjohtaja Tapio Salminen kertoi lähetyksessä.

Sinilevän torjuntapuomeja on käytetty hyvällä menestyksellä.

Jos levä on jo rannassa ja vettä pitäisi kuitenkin päästä käyttämään, markkinoilla on myös sinileväsuodattimia.

– Niillä voidaan saada turvalliset pesuvedet ja tiskivedet sinileväisestäkin vedestä, mutta sitä vettä ei missään tapauksessa silti saa käyttää juomiseen eikä löylyvetenäkään.

– Sinilevämyrkyt ovat vaarallisimpia juotuna. Jos sinileväistä vettä taas heitetään kiukaalle, niin se myrkky höyrystyy ja menee ilman kautta hengitysteihin, keuhkoihin ja verenkiertoon, Salminen selittää.

THL kertoo niin ikään sivuillaan, että vesi, jossa on tai on äskettäin ollut sinilevää, ei sovellu ihmisten tai eläinten juomavedeksi – edes keitettynä – eikä löylyvedeksi. Sitä ei myöskään suositella käytettäväksi pesu- tai tiskivetenä tai syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

Myös uimista runsasleväisessä vedessä kannattaa välttää. Alueelta pyydettyä kalaa voi syödä, kunhan pesee kädet ja kalan huolellisesti puhtaalla vedellä ja välttää sisäelinten käyttöä.

Miten voi olla varma, että vedessä on sinilevää? Miksi vesi on myrkyllisimmillään pari–kolme päivää sen jälkeen, kun vesi näyttää jo kirkastuneen sinilevästä? Miksi Suomen vesistöt ovat erityisen herkkiä fosforille ja sinilevälle? Katso koko video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat