Lukupiiri: Kunnia ajaa järjettömiin tekoihin

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Kirja: Kunnia
Kirjailija: Elif Shafak
Kustantaja: Gummerus
Helmiä: 4

“Tämä romaani on omistettu niille, jotka kuulevat, ja niille, jotka näkevät.”

Näillä sanoilla alkaa palkitun ElifShafakin kolmas suomennettu romaani Kunnia. Kauniisti kerrottu tarina seuraa turkkilaisen kurdiperheen elämää, mutta kertojanäänenä on perheen tytär EsmaToprak. Kirjan alussa hän tapaa vankilasta vapautuvan veljensä, joka on tehnyt koko perhettä varjostavan teon.

Suurta salaisuutta suojeleva Esma omistaa tarinansa äidilleen, jonka kertoo menettäneensä kahdesti. Tästä lukijalle varmasti jo syntyy kuva siitä, mitä on tapahtunut.

”Lupasin itselleni, etten antaisi hänen tarinansa joutua unohduksiin”.

Monen sukupolven yli ulottuva tarina alkaa Esmen isoäidin ja äidin elämästä Turkissa. Pembe-äiti ja hänen Jamila-sisarensa kasvavat hyvin erilaisiksi ihmisiksi kulttuurissa, jossa naisia ja miehiä sitovat uskonto, perinteet ja käsitys kunniasta – jotka saavat ihmiset toimimaan traagisilla tavoilla.

Pembe päätyy 1970-luvulla aviomiehensä Ademin kanssa Lontooseen, jossa onneton mies löytää rakkauden eksoottisen tanssijan sylistä jättäen perheen tuuliajolle. Yksinäinen Pembe kasvattaa yksin kolmea lastaan; omapäinen Esma yrittää löytää itsensa muuttuvassa maailmassa; herkkä Yunus unelmoi erilaisesta elämästä punk-liikkeen pauloissa ja impulsiivinen Iskender-isoveli ajautuu pitämään huolta perheestä ja taistelee samalla sen kunnian puolesta.

Olen katkera Yunukselle, joka pystyy antamaan anteeksi ja unohtamaan ja olen katkera Iskenderille siitä, mitä hän meiltä vei: tavallisen lapsuuden. Sen lohduttavan turvallisuuden, rakkauden ja jatkuvuuden tunteen, jota perhe antaa, ennen kuin lapsi kasvaa isoksi ja sukeltaa suureen maailmaan ja sen todellisiin onnettomuuksiin.

Aihepiirinsä takia odotin tarinan olevan paljon synkempi, kuin mitä se lopulta on. Jokainen kirjan hahmo on inhimillinen sekä moniulottoinen ja – mikä tärkeintä – Shafak saa lukijan tuntemaan myötätuntoa kaikkia hahmoja kohtaan. Pienoiseen yllätykseen päättyvä kirja herätti paljon ajatuksia ja jätti pohtimaan, kuinka moni perhe elää samankaltaisessa tilanteessa ympäri maailmaa.

Teksti: Leena Salo

Kuva: Gummerus, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat