Löytyykö sinunkin kotoasi? Eläinlääkäri varoittaa omistajia – tämä sairastuttaa lemmikkisi: “Olen nähnyt paljon enemmän tapauksia viime aikoina”

Eläinlääkäri varoittaa eteeristen öljyjen vaaroista lemmikeille.

Eteeriset öljyt voivat tuoda kotiin ihanaa tuoksua, mutta lemmikeille ne ovat kaikkea muuta kuin rentouttavia, kertoo New York Post.

Yhdysvaltalaisen eläinlääkärin mukaan aromaterapeuttiset öljyt ovat yhä yleisempi syy, jonka vuoksi kissat ja koirat päätyvät eläinlääkärin pakeille hengitysvaikeuksien, iho-ongelmien ja jopa maksan toimintahäiriöiden vuoksi.

– Olen nähnyt paljon enemmän [tällaisia] tapauksia viime aikoina, kertoo New Yorkissa toimiva eläinlääkäri Carly Fox.

Öljyjen vaarallisuudesta jo vuonna 2018 muun muassa CBS:n haastattelussa varoitelleen Foxin mukaan tapauksia on nykyään muutaman kuukauden välein. Hän kertoo New York Postille, että öljyjen hengittäminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa hengityksen lakkaamiseen ja hengityshalvaukseen. Muita ongelmia voivat olla esimerkiksi yskiminen sekä silmien ja nenän vuotaminen. Öljyjen hengittämisen lisäksi myös niiden nauttiminen tai niihin koskeminen voi olla vaarallista. Öljyjen syömisen oireina voi Foxin mukaan esiintyä oksentelua, ripulia, "humalaisen näköistä käytöstä" ja se voi johtaa maksan toimintahäiriöön.

Öljyjen vaarallisuusaste vaihtelee öljystä ja lemmikistäkin riippuen. Esimerkiksi joidenkin öljyjen sisältämä fenoli on kissoille hyvin myrkyllistä, Fox muistuttaa. Suomalaisen Sympaatti-eläinklinikkaketjun eläinlääkärien kirjoituksen mukaan teepuuöljy on puolestaan yksi yleisimmistä myrkytysten aiheuttajista koirilla. Aiemmin olemme kertoneet Mariannesta, jonka koira sairastui vakavasti juuri teepuuöljyä sisältävän aromadiffuuserin vuoksi

Kanadalaisomistajan kissa sairastui

Aihe nousi jälleen tapetille, kun eräs kissanomistaja varoitti ongelmasta Redditissä. Kanadalaisen omistajan Marie-kissa oli sairastunut hengitettyään öljyhöyryä aromadiffuuserista. Omistaja kertoo, ettei tiennyt eteeristen öljyjen olevan vaarallisia.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kodista voi löytyä muitakin vaarallisia esineitä. Esimerkiksi himalajansuolalamppu on kissoille vaarallinen sisustusesine.

– Jos eläimesi nuolee sitä, se voi olla äärimmäisen vahingollista ja voi aiheuttaa suolamyrkytyksen, Fox varoittaa. 

Seurauksena voi olla kooma tai jopa kuolema.

Lue lisää lemmikeistä!

Lue myös:

    Uusimmat