Lola Odusoga kritisoi kovin sanoin Miss Suomi -organisaatiota Radio Suomipopilla: "Misseille ei ole oikein tilausta, eikä oikeastaan mitään roolia"

Erikoishaastattelussa Lola Odusoga 14:29
Vuonna 1997 Lola Odusoga tuli kolmanneksi Miss Universum -kilpailussa – näin hänen elämänsä muuttui

Ex-missi Lola Odusogan mukaan Miss Suomi -kilpailulle ei ole tällä hetkellä tilausta Suomessa.

Vuoden 1996 Miss Suomi Lola Odusoga, 44, avautui juontaja Sami Kurosen Radio Suomipopilla kuultavassa podcastissa Kurosen Grilli näkemyksistään Miss Suomi -organisaatiosta sekä siitä koskevasta kohusta.

Haastattelun aikana Odusoga kertoi seuranneensa myös viimeaikaista kohinaa, joka on kohdistunut Miss Suomi -organisaatioon. Kohu alkoi, kun kaksi finalistia Katariina Juselius ja Nicole Söderström ilmoittivat jättäytyvänsä Miss Suomi All Stars -kilpailusta. Ilmoituksen jälkeen Söderström avautui sosiaalisessa mediassa missiorganisaation epäkohdista. 

Odusoga kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että missit kertovat kokemuksistaan. 

– Olen tosi surullinen siitä, että se tilanne on mitä on, mutta kuitenkin 90-prosenttisena tunteena päällä on se, että "thank god, vihdoin nämä asiat tulevat julki" -ajatuksella, Odusoga kertoi. 

– Itse tiedän liikaa, näen liian läheltä ja kuulen ihmisiltä näitä tarinoita tosi paljon. Olen myös 25 vuotta ottanut kantaa organisaation toimintaan, viimeiset 10 vuotta huomattavasti aktiivisemmin ja siihen on todellaki syynsä. Ja se etenee, aina tietyllä tavalla, että kun joku kritisoi organisaatiota, niin sut leimataan julkisesti kiusaajaksi. Se on aina se keino, miten se etenee. Uhriudutaan ja leimataan kiusaajaksi se, joka kertaa arvostella organisaatiota.

Odusogan mukaan hänellä itsellään ei ole ollut vuosiin "mitään hyvää sanottavaa organisaatiosta". Hän kertoo, että monet asiat ovat muuttuneet missiorganisaatiossa radikaalisti niistä ajoista, kun hänet itsensä kruunattiin Miss Suomeksi. 

– Makusen Einon aikaan esimerkiksi alkoholi on ollut täydessä pannassa ja jos sinut nähtiin lasi kädessä kekkereillä, niin sekin oli jo paha asia. Ja nykyään jos kuka tahansa lukee näitä ulostuloja niin tietää, ettei näin ole, vaan päinvastoin, Odusoga pohtii. 

Lisäksi Odusogan mukaan misseille ei ole enää tarjolla sitä asiaa, minkä perässä hän itse lähti aikoinaan Miss Suomi -kisoihin: töitä. Odusoga analysoi, että nykyään misseillä olisi erittäin huonot työmahdollisuudet. Ex-missi kertaa esimerkiksi, että nykyään missit edustavat monesti ilmaiseksi. 

– Lainvastaista, ilmaista työtä, joka puetaan siihen edustamiseen ja mahdollisuuksiin, kaiken maailman kontaktointiin ja verkostoitumisen alle. 

– Kuitenkin ihan täysin laiton asia. Työt on ihan täysin tuhottu, koska misseillä niitä ei ole. 

Odusogan mielestä aika ei ole ajanut ohi missikisoista kansainvälisesti, vaan maailmalla monissa maissa niillä on yhä käyttöä. Suomi on kuitenkin hänen mukaansa asia erikseen, eikä kisoille ole Odusogan mukaan paikkaa Suomessa. 

– Tällä hetkellä misseille ei ole oikein tilausta, eikä oikeastaan mitään roolia. 

Nicole Söderström kertoi muutaman viikon takaisessa avautumisessaan, että hänen mukaansa missiorganisaatiossa esimerkiksi valittiin ennakkosuosikit, eikä muilla kilpailijoilla ollut tämän jälkeen mahdollisuutta edetä kilpailussa. Söderström kertoi myös kokevansa, että Miss Suomi -kilpailussa pärjäävät ne, keillä on aiempaa julkisuutta tietyistä piireistä.  

– Musta tuntuu, että sieltä valikoitiin vaan ne lempparitytöt, ja jos sä et niihin kuulunut, niin sun oli tosi vaikee päästä siihen porukkaan mukaan, Söderström avautui tuolloin sosiaalisessa mediassa. 

Miss Suomi -kilpailua vuosien ajan luotsannut, Finnartist Oy:n toimitusjohtajana toimiva Sunneva Sjögren kommentoi asiaa tuolloin MTV Uutisille, kertoen olevansa surullinen ja yllättynyt Söderströmin esittämistä väitteistä ja syytöksistä. 

– Ihmisillä saa olla omia tuntemuksia, mutta sehän ei tee niistä missään nimessä faktoja. Vastaisin mieluusti jokaiseen hänen esittämäänsä väitteeseen, koska voisin kyllä kertoa sen, miten asia on. Niin kuin sanoin Nicolellekin, että olen tosi surullinen siitä, ettei hän pysy siinä totuudessa. Uskon, että nämä tunteet hänellä ovat aitoja, mutta mielipiteet eivät tee asioista faktoja, Sjögren kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat