Loisteputkilamppujen myynti kielletään – mitä toimenpiteitä tämä aiheuttaa kotona?

Loisteputkilamput myyntikieltoon – miten valaisimilla säästetään sähköä? 7:21
Loisteputkilamppujen myyntikielto astuu voimaan EU-alueella vaiheittain vuonna 2023. Energiatehokkaammat ledit säästävät myös sähkölaskussa.

Loisteputkilamppujen myyntikielto astuu tänä vuonna voimaan vaiheittain, mikä saattaa vaatia myös kotitalouksissa valaisimien päivittämistä uuteen.

Euroopan unionin asettaman RoHS-direktiivin uuden päivityksen mukaisesti elohopeaa sisältävät loistelamput tulevat poistumaan unionin alueen, eli myös Suomen markkinoilta vaiheittain.

Näitä vanhan mallisia loisteputkilamppuja on käytössä Suomessa runsaasti sekä julkisissa tiloissa että kodeissa. 

Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat selittävät, mitä muutos käytännössä tarkoittaa kuluttajalle.

Voit katsoa koko keskustelun sekä syyn uusiin energiatehokkusstandardeihin yllä olevalta videolta.

Loisteputkilamppuja on vielä runsaasti käytössä

Pienempien loisteputkivalaisimien myyntikielto astui voimaan EU-alueella jo helmikuussa ja pidempien loisteputkilamppujen myyntikielto taas astuu voimaan vuoden 2023 elokuussa.

Airamin liiketoimintajohtaja Ville Keinänen kertoo, että loisteputkivalaisimia käytetään eniten julkisissa tiloissa: esimerkiksi parkkihalleissa ja kouluissa.

Pienempiä loisteputkilamppuja saattaa löytyä enemmän myös kodeista. Esimerkiksi keittiössä tiskipöydän päältä, autotallista tai kylpyhuoneen peilikaapista.

– Mitä nopeammin siirtyy lediaikaan, niin se on ympäristö- ja lompakkoystävällisempää, Keinänen toteaa.

Joissain tapauksissa vanhan loisteputkilampun voi yksinkertaisesti vain vaihtaa led-lamppuun, mutta toisinaan koko valaisin täytyy päivittää.

Jos valaisimia lähtee päivittämään, Keinänen muistuttaa, että paikalle on syytä kutsua sähköurakoitsija.

Lediaikaan siirtyminen säästää myös sähkölaskussa

Jokaisesta myytävästä lampusta löytyy energiamerkintä, joka siis käytännössä kertoo, kuinka energiatehokas kyseinen lamppu on.

Tätä asteikkoa on nyt rukattu EU:n tasolla uusiksi, jolloin ennen uudistusta A+-merkinnän saanut lamppu saattaakin saada nyt merkinnän F, eli huomattavasti huonomman.

Airamin liiketoimintajohtaja Ville Keinänen kertoo, että yritys on kuitenkin kehittänyt markkinoille jo uudellakin asteikolla merkinnän A saavan lampun.

Käytännössä uudella energiatehokkuusasteikolla merkinnän A saava ledivalaisin kuluttaa Keinäsen mukaan noin kolmasosan vähemmän energiaa kuin vanhalla asteikolla merkinnän A saanut ledivalaisin.

– Tuotteen elinikä on myös pidempi – kolminkertainen verrattuna normaaliin ledilamppuun. Totta kai uudet tuotteet ovat aina vähän arvokkaampia kuin vanha tekniikka, Keinänen kertoo.

Motivan asiantuntijan Päivi Suur-Uskin mukaan valaistus on lopulta kodin kokonaissähkönkulutuksesta melko pieni osa.

– Valtakunnallisesti kotitalouksien sähkönkulutuksesta vain noin kuusi prosenttia menee valaistukseen, Suur-Uski kertoo.

Valaistuksen prosentuaalinen merkitys sähkölaskusta toki riippuu siitä, onko kodissa esimerkiksi paljon ulkovalaistusta ja paljonko on muuta laitesähköä.

Katso myös: Tiskikoneesta saa pienillä muutoksilla merkittävästi energiatehokkaamman – nämä toimenpiteet pienentävät sähkön kulutusta

Tiskikoneesta saa pienillä muutoksilla merkittävästi energiatehokkaamman – nämä toimenpiteet pienentävät sähkön kulutusta 3:50
Työtehoseuran kouluttaja Tarja Marjomaa kehottaa kaikkia lukemaan kodinkoneidensa käyttöoppaat ja kertoo, miksi tiski- tai pesukone saattaa kuluttaa turhaa energiaa.

Lue myös:

    Uusimmat