5 vinkkiä, joiden avulla säästät lämmityskuluissa – korkean sisälämpötilan vaikutukset voivat yllättää: "Näkyy tutkitusti terveydessämme"

Asiantuntijan vinkeillä säästät lämmityksessä.

Kerroimme aiemmin tehokkaasta sähkönsäästövinkistä: asteen lasku sisälämpötilassa tietää viiden prosentin säästöä sähkölaskussa. Mutta tiesitkö, että liian korkea sisälämpötila voi vaikuttaa sähkölaskun loppusumman lisäksi terveyteenkin?

DNA Oyj:n Wattinen-älylämmityspalvelun liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi muistuttaa tiedotteessa, että energiatehokkuus vaikuttaa asumisessa terveyteen, talouteen ja hiilijalanjälkeen. Lietsalmi listasi asiat, jotka jokaisen suomalaisen kannattaisi tehdä niin oman hyvinvointinsa kuin energian ja ympäristönkin säästämisen eteen.

1. Säädä lämpötilaa

Kuten todettu, helpoiten omassa asunnossa voi vaikuttaa suoraan sen lämpötilaan. Motivan mukaan asunnon optimaalinen lämpötila oleskelutiloissa on noin 20–21 astetta ja makuuhuoneessa 18–20 astetta. Siitä huolimatta vuonna 2016 julkaistun THL:n tutkimuksen mukaan suomalaiskotien lämpötila on 40 prosenttia ajasta yli 23 astetta, kertoi silloinen THL:n tutkija Ulla Haverinen -Shaughnessy blogissaan.

– Huoneiston lämpötilan vaikutus näkyy tutkitusti terveydessämme. Korkea sisälämpötila lisää asumistyytymättömyyttä, väsymystä ja heikentää sekä oppimista että yleistä toimintakykyämme. Tästä on selkeitä tutkimustuloksia, että sitä kannattaisi siis laskea, Lietsalmi toteaa.

Samaa totesi Haverinen-Shaughnessy blogikirjoituksessaan.

Lietsalmi muistuttaa, ettei lämpöä kannata kuitenkaan tiputtaa kertarysäyksellä, sillä keholla kestää hetken tottua viileämpään lämpötilaan.

– Hyvä keino onkin tiputtaa ensin vaikka yksi aste viikoksi, ja katsoa miten se vaikuttaa.

2. Ole äänessä yhtiökokouksessa

Lietsalmi muistuttaa, että vaikka ilmastoasiat eivät taloyhtiössä kiinnostaisikaan, oikeilla energiaratkaisuilla voi säästää rahaa – ja sen luulisi kiinnostavan kaikkia.

– Oman asunnon energiatehokkuudesta voi lopulta parhaiten huolehtia vaikuttamalla taloyhtiötasolla tehtäviin toimiin. Nykyään on olemassa hyviä ratkaisuja mitata taloyhtiön energiankäyttöä ja tehdä kollektiivisia ratkaisuja myös vanhoihin taloyhtiöihin, joissa energiatehokkaat ratkaisut ovat perinteisesti olleet haastavampia kuin uudiskohteissa, lämminenergiatehokkuuden asiantuntija Lietsalmi sanoo.

Energiatehokkuus ei sanana välttämättä vielä herätä suurta kiinnostusta yhtiökokouksessa, mutta lopputulos herättäneekin sitten suurempaa mielenkiintoa.

– Yksinkertaisesti: kun säästetään lämpöä, vettä ja sähköä, säästetään myös rahaa. Se on hyvä perustelu toimenpiteille missä tahansa yhtiökokouksessa.

Miten vuoden tärkeimpään tapahtumaan kannattaa varautua? Lue osakkaan muistilista taloyhtiö-kokoukseen.

3. Lämmitätkö tyhjää kotia?

DNA teetti helmikuussa 2020 kyselyn, johon vastanneista tuhannesta kerrostaloasukkaasta 74 prosenttia kertoi haluavansa pienentää asumisestaan aiheutuvia lämmityskustannuksia. Silti 48 prosenttia kertoi, ettei koskaan alenna asuntonsa lämpötilaa – ei edes pitkän poissaolon ajaksi. 

– Muutaman päivän poissaolon ajaksi asunnon lämpötilaa voi alentaa. Tuulettaessa patterista voi sulkea kokonaan lämmön pois, varsinkin jos patteri on suoraan ikkunan alla.

4. Kuinka pitkään viihdyt suihkussa?

Lämmönkulutus ei liity vain sisätilojen lämmittämiseen. Moni unohtaa, että käyttöveden lämmittämisellä on myös suuri vaikutus energiankulutukseen taloyhtiöissä. Energiaa säästääkseen kannattaakin kiinnittää huomiota myös omiin suihkutottumuksiin.

– Helpoin tapa vähentää energiankulutusta on tietysti suihkussa vietetyn ajan vähentäminen. Harva meistä kuitenkaan seisoo suihkussa mielellään sekuntikello kädessä, joten toinen hyvä tapa on valita suihkuun vettä säästävä suihkupää. Taloyhtiön kannattaa myös säätää vedenpaine kohdilleen, jos toivoo säästöjä, Lietsalmi vinkkaa tiedotteessa.

5. Mistä sähkösi tulee?

Omia asumisen päästöjä voi vähentää helposti tarkistamalla omalta sähköyhtiöltä, mistä kotiin tuleva sähkö on peräisin.

– Jos se on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla, voi vaihtaa päästöttömään sähköön. Myös omiin sähkönkulutustottumuksiin voi vaikuttaa. Esimerkiksi omien sähkölaitteiden kulutusta voi seurata tarkasti parinkympin hintaisella sähkönkulutusmittarilla, Lietsalmi neuvoo.

Sähkönkulutusmittarin avulla kodin energiasyöpöt voi paikantaa helposti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: DNA, Motiva, THL-blogi

Lue myös:

    Uusimmat