Näin paljon rahaa voit säästää energiatehokkailla kodinkoneilla

Mitä kuluttaja voi tehdä energian hinnan noustessa? 1:48
Mitä kuluttaja voi tehdä, kun energian hinta nousee? Nappaa arkeen vinkit, joilla voit pitää sähkölaskusi kurissa.

Kun sähkön hinta nousee, on energiatehokkaista kodinkoneista tavallistakin enemmän hyötyä. Hintavertailupalvelu Hintaopas selvitti, kuinka paljon kuluttaja voi säästää valitsemalla energiatehokkaita kodinkoneita ja käyttämällä niiden eco-tiloja.

Hintaopas kertoo tiedotteessaan, että kiinnostus energiatehokkaita tuotteita kohtaan sen hintavertailupalvelussa on kasvanut elo–syyskuussa 106 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Se otti selvää, millaisesta säästöstä puhutaan, jos laitteensa valitsee ja niitä käyttää energiansäästö edellä.

Tuotekategoriasta riippuen kuluttaja voi Hintaoppaan mukaan säästää keskimäärin 25–85 euroa vuodessa valitsemalla energiatehokkaan vaihtoehdon ja käyttämällä laitteen eco-ohjelmaa. Esimerkiksi elokuun toteutuneella keskimääräisellä sähkönhinnalla, hurjalla 32,43 sentin kWh-hinnalla, viiden tutkitun tuotekategorian yhteenlaskettu vuosisäästö oli 295 euroa. Kuluttajat sen sijaan voisivat olla asian suhteen valveutuneempiakin.

– Valtaosa suosituimmista tuotteista Hintaoppaassa on vielä kehnompien energialuokkien koneita. Tällä hetkellä yksi kymmenestä suosituimmasta astianpesukoneesta ja kaksi kymmenestä suosituimmasta pyykinpesukoneesta on hyvän energialuokituksen [A tai B] koneita, Hintaoppaan Suomen maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett kertoo tiedotteessa.

Älä tuijota pelkkää hintalappua

Energiatehokkaat laitteet ovat monesti kalliimpia kuin vähemmän energiatehokkaat. Kun sähkö on kallista, voi hintaero kuitenkin kuittaantua suhteellisen nopeasti sähkölaskussa näkyvien säästöjen myötä.

– Kun on hankkimassa uutta laitetta, ei kannata vertailla vain tuotteen ostohintaa, Matinvesi-Bassett muistuttaa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Yösähköä suositellaan - saako pikkutunneilla pestä pyykkiä ja imuroida? 9:36
KATSO MYÖS: Yösähköä käyttöä suositellaan, mutta saako pikkutunneilla oikeasti pestä pyykkiä ja imuroida kerros- tai rivitalossa?

Hintaoppaan selvitys osoittaa, että esimerkiksi A- tai B-luokan astianpesukone kuluttaa noin 200 kilowattituntia vähemmän sähköä vuodessa kuin F-energiatehokkuusluokan laite. Elokuun sähkönhinnalla F-luokan laitteen käyttö maksaisi vuodessa 62 euroa enemmän, jos energiatehokkaampaa laitetta käytetään eco-ohjelmalla ja sähkösyöppöä laitetta auto-ohjelmalla.

Isoja säästöjä syntyy myös pyykinpesukoneissa, jossa auto-ohjelmalla käytetyn energiatehottoman ja eco-ohjelmalla käytetyn energiatehokkaan laitteen kustannuksista syntyvä ero olisi elokuun hirmuhinnoilla 76 euroa vuodessa.

Myös jääkaappien ja pakastimien sähkönkulutus on yli tuplasti korkeampaa alhaisen energialuokituksen laitteilla.

Mikä ihmeen energiamerkintä?

Muun muassa jääkaapeista, astian- ja pyykinpesukoneista, televisioista, näytöistä ja lampuista löytyvä energiamerkintä auttaa valitsemaan mahdollisimman vähän sähköä kuluttavan laitteen.

Merkintä kertoo energiatehokkuudesta A–G-luokituksella. A-luokan tuotteet ovat laitteista energiatehokkaimpia, kun taas G-luokan tuotteet ovat tehottomimmasta päästä.

Esimerkiksi kuivausrummuissa käytetään myös luokkia A+, A++ sekä A+++, joista kolmen plus-merkinnän laitteet ovat kaikista energiatehokkaimpia.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Viisi vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseksi 2:13
KATSO MYÖS: Katso videolta viisi helppoa vinkkiä energiankulutuksen pienentämiseen kotona.

Hintaoppaan laskelmat eri laitteiden kulutuksesta ja kustannuksista vuodessa

Laite

Sähkönkulutus vuodessa

Kustannus vuodessa

ASTIANPESUKONEET

Hyvä energialuokka (eco-ohjelma)

230 kWh

75 €

Hyvä energialuokka (auto-ohjelma)

313 kWh

102 €

Huonompi energialuokka (eco)

310 kWh

101 €

Huonompi energialuokka (auto)

422 kWh

137 €

JÄÄKAAPIT JA PAKASTIMET

Hyvä energialuokka

163 kWh

53 €

Huonompi energialuokka

335 kWh

109 €

KUIVAUSRUMMUT

Hyvä energialuokka

183 kWh

59 €

Huonompi energialuokka

440 kWh

143 €

PYYKINPESUKONEET

Hyvä energialuokka (eco)

108 kWh

35 €

Hyvä energialuokka (auto)

203 kWh

66 €

Huonompi energialuokka (eco)

165 kWh

54 €

Huonompi energialuokka (auto)

310 kWh

101 €

TIETOKONEEN NÄYTÖT

Hyvä energialuokka

20 kWh

6 €

Huonompi energialuokka

64 kWh

21 €

Huonompi energialuokka (HDR-asetus)

102 kWh

33 €

Lähteet: Hintaopas, Energiavirasto

Lue myös:

    Uusimmat