Ensimmäinen avaruuden mustasta aukosta taltioitu kuva julkaistu – katso tästä "tähtitieteen läpimurron" julkistustilaisuus

Tänään julkistetaan todennäköisesti ensimmäinen avaruuden mustasta aukosta koskaan taltioitu kuva.

Tarkoitusta varten suunniteltu Event Horizon Telescope (EHT) -projekti kertoo mullistaviksi lupaamiaan tietoja lehdistötilaisuuksissa eri puolilla maailmaa kello 16 iltapäivällä Suomen aikaa.

Kuvan kohdetta ei vielä tarkalleen tiedetä. Etukäteen kuvan kohteeksi on veikattu joko Linnunratamme keskiosassa sijaitsevaa Sagittarius A* -nimellä tunnettavaa mustaa aukkoa, jonka massa on neljä miljoonaa kertaa oman Aurinkomme suuruinen. Toinen kandidaatti on valtavasti suurempi musta aukko kaukaisessa M87-galaksissa. Molempien kuvaamisen haastetta on verrattu Kuun pinnalla olevan golfpallon kuvaamiseen Maasta käsin.

Kuva on koostettu yhteensä muutaman päivän aikana kerätystä tiedosta, joita on koottu kahdeksalla eri puolilla maapalloa sijaitsevalla radioteleskoopilla. 

Videolla voit seurata koko tiedotustilaisuuden kulkua:

Tähän mennessä mustien aukkojen olemassaolosta on saatu ainoastaan paljon epäsuoria todisteita, mutta sellaista ei olla nähty aiemmin. Tähänastiset tiedot ovat sopineet Albert Einsteinin yleiseen suhteellisuusteoriaan. Nyt jännitetäänkin sitä, tuoko ensimmäinen kuva jotain teoriasta poikkeavaa tietoa mukanaan.

Lue myös:

    Uusimmat