Mainos

Teleskooppi otti tarkan kuvan galaksista – keskellä yksi suurimmista mustista aukoista

Hubble-teleskooppi on ikuistanut tarkan kuvan galaksista, jonka keskellä on yksi suurimmista tunnetuista mustista aukoista, kertoo CNN.

Avaruusteleskooppi Hubble on saanut NGC 4889 -nimisestä galaksista tarkemman kuvan kuin koskaan aiemmin, viranomaiset ilmoittivat torstaina. CNN julkaisi kuvan artikkelissaan.

Jokaisen galaksin keskiössä on nykyteorioiden mukaan massiivinen musta aukko, ja CNN:n mukaan on saatu mitattua, että musta aukko Coman galaksijoukossa sijaitsevan NGC 4889:n keskellä on yksi suurimmista tunnetuista.

Musta aukko NGC 4889:n keskellä on halkaisijaltaan jopa 130 miljardia kilometriä, mutta sitä ei siitä huolimatta näy kuvassa. Mustat aukot ovat käytännössä näkymättömiä, sillä valo ei pääse karkaamaan niiden painovoiman piiristä.

Tutkijat ovat pystyneet mittaamaan NGC 4889:n mustan aukon selvittämällä, kuinka nopeasti sitä kiertävät tähdet liikkuvat. Valtava musta aukko on uinunut nyt miljardeja vuosia.

– Törmäys toiseen galaksiin voisi aktivoida mustan aukon uudelleen, kertoo Roeland van der Marel Space Telescope Science Institutesta Baltimoresta.

Vaikka musta aukko aktivoituisi uudelleen, siitä ei olisi vaaraa meidän maapallollemme. Se on 300 miljoonan valovuoden päässä Linnunradasta eli 150 kertaa kauempana kuin lähin galaksimme Andromeda.

Nasan mukaan mustat aukot eivät myöskään noin vain imaise lähellään olevia planeettoja vaan toimivat tavallisten gravitaation lakien mukaan: jos massaltaan auringon kokoinen musta aukko korvaisi auringon, aurinkokuntamme planeetat kiertäisivät sitä samaan tapaan kuin planeetat kiertävät nyt aurinkoa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.