"Liikunta on elintärkeää" – miten lääkärit huolehtivat terveydestään jouluna?

Raha on yksi joulun kipupisteistä 2:18
KATSO MYÖS: Raha on yksi joulun kipupisteistä, mutta kannattaako paketteihin tuhlata?

Neljä lääkäriä kertoo Huffington Postille, mitä asioita he eivät tee jouluna, koska haluavat huolehtia itsestään.

Loppuvuoden juhlat, joulu ja uusivuosi, voivat olla kovin kiireistä aikaa monille. Kenties kiireisempää kuin monet muut ajankohdat. On sukulaisvierailuita ja visiittejä sinne tänne.

Saatamme myös tavata ihmisiä enemmän kuin yleensä, syödä epäterveellisemmin ja juoda enemmän alkoholia kuin normaalisti. Tavallisista rutiineista voidaan poiketa hyvinkin paljon.

Kaikki nämä muutokset voivat häiritä merkittävästi vuorokausirytmiämme ja kehomme normaaleja toimintoja. Joku saattaakin aloittaa uuden vuoden uupuneena.

Huffington Post tiedusteli neljältä lääkäriltä, miten he selviävät loppuvuoden juhlapyhäpyörteestä. He kertovat kukin yhden asian, jota välttelevät pysyäkseen hyvissä sielun ja ruumiin voimissa.

Ei liikaa sosiaalisia aktiviteetteja

Lääkäri Benedict Ifedi yrittää olla menemättä liiallisuuksiin sosiaalisten aktiviteettien kanssa juhlapyhien aikaan.

Ifedi kertoo yrittävänsä oppia virheistään, sillä aiemmin hän on osallistunut liian moniin kokoontumisiin ja palannut töihin väsyneempänä kuin oli lomille lähtiessään.

– Sitten olen tehoton klinikalla enkä pysty olemaan potilailleni paras mahdollinen lääkäri, hän kertoo Huffington Postille.

Nyt Ifeldi opettelee kieltäytymään kutsusta aivan jokaiseen illanviettoon. Hän yrittää löytää tasapainon levon sekä ystävien ja perheen kanssa vietetyn ajan suhteen. Näin hän pystyy palautumaan työn rasitteista ja olemaan jälleen tehokas sorvin ääressä ilman, että uupumus iskee.

Yksi tapa tähän on se, että Ifeldi priorisoi energiaa ja virtaa antavat sosiaaliset aktiviteetit ja jättää vähemmälle sellaiset, jotka kuluttavat henkisesti.

– Painotan laatua, en määrää, hän sanoo.

Ei pelkkää istumista vaan vähän liikuntaakin

Lääkäri Eric K. Holder kertoo Huffington Postille, että hänen joulun ja uudenvuoden aikaansa kuuluu jonkin verran liikuntaa. Tuntien istuskelusta voi seurata monenlaista terveyspulmaa, kuten alaselkäkipua ja se voi vaikuttaa hänen mukaansa myös verensokerin hallintaan.

Näiden välttämiseksi säännöllinen fyysinen aktiivisuus on tarpeen, sanoo Holder. Hyötyjä on loputtomasti. Fyysinen aktiivisuus suojaa sydämen ja keuhkojen toimintaa, kohottaa mielialaa ja parantaa unen laatua.

Älä kuitenkaan soimaa itseäsi siitä, jos et urheile yhtä paljon kuin normaalisti. Se ei todennäköisesti vaikuta yleiskuntoosi mitenkään ja voi itse asiassa olla jopa hyödyllistä levätä tähän aikaan vuodesta. Käväisy vaikka kymmenen minuutin kävelyllä on ihan toimiva ratkaisu!

Jos et vielä harrasta säännöllistä liikuntaa, se kannattaa aloittaa nyt. Holder muistuttaa, että liikkeelle kannattaa lähteä varovasti, jotta ei tule loukkaantumisia.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että lyhyidenkin arjen askareiden kautta kertyvät liikuntapätkät voivat tarjota merkittäviä terveyshyötyjä.

– Liikunta on elintärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta.

Kasvomaskia ilman ei matkata

Malathi Srinivasan, lääkäri ja professori Stanfordin yliopiston lääketieteellisestä korkeakoulusta, liputtaa kasvomaskin käytön puolesta, kun juhlasesonkina matkustetaan ympäriinsä. Hän ja moni hänen sukulaisensa suuntaa Intiaan eikä hän halua ottaa sairastumisen riskiä, jolloin odotettu jälleennäkeminen jäisi väliin.

Ennen kaikkea Srinivasan ei halua asettaa riskiryhmään kuuluvia sukulaisiaan sairastumisen vaaraan.

– Koska tulemme myös vierailemaan vanhempien perheenjäsenten luona Intiassa, olemme kaikki sitoutuneet käyttämään kasvomaskeja julkisissa kulkuvälineissä, ruuhkaisilla toreilla sekä lentokentillä ja lennoilla, hän sanoo Huffington Postille.

Ei anneta stressin pilata tunnelmaa

Juhlapyhien aika voi stressata. Sen vuoksi kardiologi Majid Basit sanoo, että on tärkeää asettaa itsensä etusijalle.

Liiallinen stressi voi nostaa verenpainetta ja joissakin tapauksissa aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä. Tämän seurauksena stressi voi American Heart Association -organisaation mukaan lisätä merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Stressitekijöitä ei kenties ole mahdollista välttää kokonaan, varsinkin kun niin moni stressaa loppuun hoidettavista työjutuista, perhevelvoitteista ja muista sitoumuksista. Basitin mukaan stressin hallinta on kuitenkin ratkaisevan tärkeää.

– Omia neuvojaan noudattavana lääkärinä suosittelen asiakkaitani laatimaan aikataulun ja yrittämättä olla stressaamaan liikaa.

Tunnista, mistä itse stressaat

Lomakauden tuomasta stressistä selviytyminen voi vaatia aikaa, kärsivällisyyttä ja harjoittelua. Asiassa voi auttaa se, jos tunnistat sinua stressaavat tekijät ja rajoitat niille altistumista. 

Samoin voi auttaa se, jos tarkkailet omaa sosiaalisen median käyttöäsi ja keskityt asioihin, joita voit hallita. Myös ulkoilu voi auttaa.

Muutamia muita yksinkertaisia vinkkejä ovat säännölliset yöunet, alkoholin käytön välttäminen ja säännöllinen liikunta. Kuuntele kehoasi ja salli itsellesi tauot ja lepo.

– Nämä tavat auttavat meitä kaikkia tuntemaan olomme terveemmäksi ja onnellisemmaksi lomien aikana, Basit sanoo.

Katso myös: Mistä asioista joulupöydässä kannattaa puhua ja mistä ei?

Mistä asioista joulupöydässä kannattaa puhua ja mistä vaieta? 5:46
Vieraana Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

Lue myös:

    Uusimmat