Eikö uni tule? Banaani ja nämä muut ruoat toimivat melatoniinin tavoin

Minkälaisia vaikutuksia univajeella on pidemmän päälle? 0:55
KATSO MYÖS VIDEO: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, minkälaisia vaikutuksia univajeella on terveydelle.

Jos uni ei ala iltaisin painaa silmää, kannattaa lisätä iltapalaan banaania, sillä se on luonnon oma melatoniini.

Jos hedelmistä pitäisi valita yksi supersankari, voisi viitan pukea banaanille, sillä se muun muassa nostaa energiatasoja ja vähentää turvotusta sisältämiensä C- ja B6-vitamiinien ja kuidun ansiosta, kertoo New York Post.

Lisäksi tämä keltainen herkku voi auttaa nukahtamaan nopeammin, sillä se sisältää paljon magnesiumia, potassiumia ja tryptofaania, kertoo isobritannialainen uniongelmiin ja niiden hoitamiseen erikoistunut hyväntekeväisyysjärjestö Sleep Charity.

Magnesium ja potassium rentouttavat lihaksia, tryptofaani puolestaan voi rauhoittaa aivoja. Lisäksi potassiumin voi auttaa laskemaan verenpainetta.

Banaani toimii hieman samoin tavoin kuin melatoniini, jota useat käyttävät saadakseen levollisemmat yöunet, kertoo Sky News.

Yömyssyksi sittenkin hedelmäsalaatti?

Jos banaani ei maistu yksinään, kokoa iltapalaksi hedelmäsalaatti viinirypäleistä, kirsikoista ja mansikoista. Myös nämä hedelmät ja marjat toimivat melatoniinin tavoin, kertoo Sleep Charity.

Hedelmien lisäksi uneen pääsemistä voi helpottaa ja unenlaatua parantaa syömällä manteleita, kalaa, täysjyvämuroja tai kauraleipää juustolla.

Hyvät unet voi varmistaa myös vähentämällä päivittäistä ruutuaikaansa ja tekemällä rauhoittavia asioita: lue, ota kylpy ja pidä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena.

Lue myös:

    Uusimmat