Miksi selkäkipu joskus pitkittyy? Nämä tekijät voivat vaikuttaa

Uusi opas selkäkipujen hoitoon 9:10
Millainen liikunta on hyväksi? Voiko selkäkivun sijainti paljastaa oireiden vakavuuden? Katso koko keskustelu videolta!

Miksi selkäkipu pitkittyy? Fysiatrian erikoislääkäri kertoo, millaiset tekijät voivat osaltaan vaikuttaa

Yli kolmanneksella työikäisistä suomalaisista selkä on kipuillut viimeisen kuukauden aikana. Selkäliiton mukaan selkäkipu onkin hyvin yleistä, jopa 80 prosenttia aikuisista kokee selkäkipuja elämänsä aikana. Suurin osa selkäkivusta on kuitenkin hyvälaatuista kipua, joka paranee itsekseen. Aiheesta keskusteltiin elokuussa Huomenta Suomessa.

Miksi selkäkivut ovat niin yleisiä?

– Me rappeudutaan. Se on keski-ikäisten ongelma, ja tyypillisimmin selkäkipua esiintyy 40–55 ikävuoden välillä. Välilevy ja sen alapuolella naapurikudos, päätelevy, rappeutuu, ja se on kaikkein yleisin selkäkivun syy, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

– Ja kyllähän meille tulee myös pikkunivelrappeumaa, pikkunivelkulumaa. Nämä kaksi ensin mainittua aiheuttavat pitkäaikaisemmat selkäoireet. Sitten tällaiset lihasperäiset oireet, jotka tulevat esimerkiksi jostain epäsopivasta asennosta tai tekemisestä, niin nehän menevät aika nopeasti ohi.

Entä menevätkö rappeumaperäisetkin selkäkivut itsestään ohi?

– Itse asiassa rappeumaperäiset oireet vähitellen luonto parantaa. Luonto on armelias, Pohjolainen nauraa.

Miksi selkäkipu pitkittyy? Monta tekijää

Miksi selkäkivut oireet sitten pitkittyvät joskus, eivätkä tunnukaan menevän helpolla ohi?

– Riskitekijöitä pitkittymiselle ovat [esimerkiksi] perimä, eli on sukuja, joissa isällä ja äidillä on jo ollut välilevyperäisiä ongelmia, ja sitten jälkeläiselle tulee näitä. On myös muita syitä, Pohjolainen sanoo. 

Pohjolaisen mukaan tällä hetkellä tiedetään esimerkiksi, että unihäiriötkin voivat edesauttaa oireiden pitkittymistä. 

– Me ei nukuta riittävästi. Se on riskitekijä pitkittymiselle. 

Lisäksi sairaudet, kuten migreeni, astma ja diabetes, voivat Pohjolaisen mukaan herkistää alaselkäkivulle.

– Myöskin sitten sosiaaliset syyt, työyhteisöongelmat, kotiongelmat, työttomyys, ja sitten psykologiset ongelmat, esimerkiksi mielenterveyshäiriöt, niillä on kyllä pitkittymiselle riski.

Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen huomauttaa, että myös liikkumattomuus voi johtaa selkäkipuoireiden pitkittymiseen. 

– Ihan niillä omilla elämänvalinnoilla voi siihen vaikuttaa. Liikkuminen ja liikunnan lisääminen kuitenkin tukevat sitä, että ne selkäkipujaksot tulevat harvemmin ja ovat myös lyhyempiä.

Nieminen sanoo, että myös omilla ajatuksilla on merkitystä. 

– Aiheuttaako se esimerkiksi suurta huolta? Ettei uskalla sitten liikkua tai varoo liikaa? Silloin kun on kyse pitkäaikaisesta kivusta, jossa ei ole vaarallisista merkeistä mitään viitteitä, niin silloin liikkeen lisääminen asteittain on tärkeä juttu. 

Pohjolainen ei kuitenkaan suosittele intensiivistä liikuntaa, jos kipu on akuuttia ja kovaa, sillä se voi ylläpitää kipua. Kivun lievittyessä liikuntaa voi pikkuhiljaa lisätä. 

– SIitä on myöskin näyttöä, että [keski]vartalon lihaksia voimistava, vartalon hallintaa parantava harjoittelu ehkäisee selkäkipujen uusiutumista, hän muistuttaa. 

Millaista liikuntaa pitäisi harjoittaa? Milloin selkäkipu on merkki jostain vakavammasta? Onko istuminen aina pahasta? Onko venyttelystä hyötyä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Katso myös: Tällainen on täydellinen taukojumppa

Voima- ja kestävyysvalmentaja Veera Mertsola näyttää täydellisen taukojumpan 9:44
Voima- ja kestävyysvalmentaja Veera Mertsola näyttää täydellisen taukojumpan.

 

Lue myös:

    Uusimmat