Näitä tauteja on nyt runsaasti liikkeellä – THL muistuttaa tärkeästä seikasta jouluna: "Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia"

Huolettaako triplaepidemia? Näin kansa vastasi Helsingissä 4:09
KATSO MYÖS: Huolettaako triplaepidemia? Näin kansa vastasi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä. Muista siis tutut torjuntakeinot joulunvietossa!

THL muistuttaa tiedotteessaan, että hengitystienfektioita aiheuttavia viruksia on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa.

Influenssaepidemia on jo alkanut, ja RSV-epidemia on käynnistymässä. Koronaakin on edelleen liikkeellä, vaikka syksyn huippu onkin jo ohitettu.

Vanhojen tuttujen keinojen avulla influenssaa, RSV:tä sekä koronaa ja muita hengitystieinfektioita voidaan estää:

  • Ota suositellut rokotukset. THL muistuttaa, että rokotukset ovat paras keino suojautua vakavalta taudilta.
  • Sairasta kotona joulunakin.
  • Pese kädet oikeaoppisesti, äläkä pärski miten sattuu: yski ja aivasta hihaan. Hygieniasta huolehtiminen on myös yksi parhaita keinoja välttää hengitystieinfektioita.
  • Käytä tarvittaessa maskia ja pidä etäisyyttä muista.
  • Pidä huoli ilmanvaihdosta.

– Näillä keinoilla voidaan torjua virusten aiheuttamia hengitystieinfektioita, sanoo THL:n johtava asiantuntija Anna Katz tiedotteessa.

Katz muistuttaa, että sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan. 

Tärkeää tartuntojen ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluna. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia, kuten vanhuksia.

Voiko taudin tunnistaa oireista?

THL:n mukaan hengitystieinfektioiden aiheuttajaa voi harvoin tunnistaa oireiden perusteella.

Usein hoidoksi riittää oireenmukainen hoito sekä lepo. Jos yleisvointi kuitenkin laskee tai oireet ovat vakavia tai pahenevat, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Influenssan ja koronavirusinfektion hoitona voidaan käyttää viruslääkkeitä lääkärin arvion mukaan. Oleellista kuitenkin on, että hoito voidaan aloittaa tarpeeksi ajoissa.

Milloin voi palata töihin tai kouluun?

Töihin, kouluun tai päiväkotiin voi palata oireiden selvästi vähennyttyä ja kuumeen laskettua. Lasten kohdalla on hyvä odottaa siihen, että lapsi varmasti jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee oireiden puhjettua. Vaikka jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin,  ei se estä paluuta työpaikalle, kouluun tai päiväkotiin. 

Katso myös: Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan, kun toinen ei saa oireita lainkaan?

Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa 0:56
THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin selittää, miksi korona aiheuttaa erilaisia oireita eri ihmisille.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat