Liikemies Rotenberg ei voi maksaa edes ajoneuvoveroa Suomessa – käräjäoikeudessa vastakkain Suomen kansalaisen oikeudet ja USA:n pakotteet

2:15
Venäläisoligarkki Rotenberg vei Suomen pankit käräjille.

Helsingin käräjäoikeudessa kolmen tuomarin kokoonpano ottaa tänään kantaa pankkien ja Rotenbergin riitaan.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa poikkeuksellisessa oikeusriidassa.

Kyse on siitä, täytyykö Handelsbankenin, Nordean, OP Yrityspankin ja Danske Bankin tarjota liikemies Boris Rotenbergille pankkipalveluja Suomessa.

Handelsbankenilla ja Rotenbergilla on tilisopimus, mutta sekin tekee käräjäoikeuteen toimittamansa vastauksen mukaan tapauskohtaista harkintaa siitä, vastaanottaako se valtionrajat ylittävää rahaliikennettä Rotenbergin tilille.

Rotenbergin näkökulmasta tilanne on se, ettei hän voi maksaa Suomessa edes 18,60 euron ajoneuvoveromaksun loppuosaa Trafille. Yhdysvaltain pakotelistoilla olevan Rotenbergin maksusuoritukset eivät mene perille, sillä suomalaispankit palauttavat rahat lähettäjälle.

Kun laskut menevät tämän takia perintään, ei Rotenberg pysty maksamaan edes perintälaskua. Näin ollen venäläis-suomalaisen miljardöörin pienetkin laskut voivat mennä ulosottoon, mitä Rotenberg pitää kohtuuttomana.

Pankit pelkäävät Yhdysvaltojen reaktiota

Pankkien näkökulmasta pakotelistoilla oleva Rotenberg on kauhistus, jonka rahaliikenteeseen ne eivät halua koskea pitkällä tikullakaan. Pankkien mukaan niiden on noudatettava Yhdysvaltain pakotteita, jos ne haluavat esimerkiksi välittää maksuliikennettä dollarialueelle.

Pankkien edunvalvoja, Finanssialan asiantuntija Mika Linna sanoi aiemmin STT:lle, että Yhdysvaltain mustalle listalle joutuminen tarkoittaisi pankeille sitä, että ne käytännössä saarrettaisiin ulos kansainvälisiltä markkinoilta.

Toisaalta Yhdysvaltain pakotteilla ei ole mitään oikeudellista asemaa Suomen alueella, ja Suomen kansalaiselle on Linnan mukaan tarjottava peruspankkipalvelut.

Pankit ovat ottaneet USA-pakotteet vakavasti, mitä kuvaa hyvin se, että Nordea lennätti oikeuteen todistajaksi jopa Yhdysvaltain pakoteviranomaisen OFACin entisen johtajan John E. Smithin.

Pankkien mukaan ne eivät voi ottaa tulkinnanvaraisista pakotteista johtuvia kohtuuttomia riskejä, eivätkä Suomen lait velvoita niitä tarjoamaan pankkipalveluita tai ottamaan vastaan Rotenbergin maksuja.

Helsingin käräjäoikeudessa erikoista oikeudellista kysymystä on pohtinut kolmen tuomarin kokoonpano, jota johtaa viraston päällikkö, laamanni Tuomas Nurmi. Oikeus antaa ratkaisunsa tänään iltapäivällä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja