Mainos

Leijonat esitti Karjala-turnauksessa aivan uudenlaista röyhkeyttä – Sihvonen: "Tämä on se askel, joka on otettavissa"

7:03
Videolla kuvaa Leijonien ja Ruotsin välisestä ottelusta.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen näkee Leijonat-luotsi Jukka Jalosen rakentaneen sapluunaansa kevään maailmanmestaruuden tuottaneen pelitavan ympärille, mutta pelissä näkyi myös muutoksia.

Leijonat esiintyi Karjala-turnauksessa nousujohteisesti. Turnauksen toiselle sijalle sijoittunut Suomi pelasi kotikaukalossaan pitkälti kevään MM-kisoista tutulla pelityylillä, johon oli kuitenkin ripoteltu tiettyjä viilauksia.

– Turnauksessa esiintyi saman tyylinen joukkue, jolla voitettiin maailmanmestaruus. Tämä on looginen jatko siitä, mihin viime kaudella päästiin. Oli kolme hyvin erilaista vastustajaa, ja kaikkia vastaan löydettiin, mitä peli pyytää. Tämä turnaus oli jatkoa maailmanmestarijoukkueen taipaleelle. Kovasti plussalle jäi tämä turnaus Leijonien osalta, Sihvonen kuvailee Leijonien turnausta.

Sihvosen mukaan Leijonien pelissä oli nähtävissä kuitenkin jopa tietynlaista asennemuutosta, kun joukkue lähti selkeästi johdattelemaan pelin kulkua, eikä tyytynyt enää altavastaajan asemaan.

– Sen, minkä Leijonat teki, se teki sen röyhkeämmin, eikä sellaisella ihan altavastaajan asenteella, millä maailmanmestaruus tuli. Sama pelitapa, mutta jokaista vastaan lähdettiin ripauksen määräämään pelin tahtia. Se on aikamoinen askel tältä joukkueelta. Viime Karjala-turnauksessa otteet eivät olleet näin määrätietoisia, Sihvonen jatkaa Leijonien otteiden summaamista.

Leijonat mätti turnauksessa yhteensä kahdeksan osumaa vastustajansa verkkoon. Näistä osumista peräti puolet syntyi aivan maalin edustalta. Sihvonen näkeekin Leijonien maalineduspelaamisessa selkeää parannusta ja röyhkeyttä kevään MM-kisoihin verrattuna.

– Luulen, että siitä on aika paljon puhuttu, miten tärkeätä se on. Kun peruspeli on kunnossa, se tuottaa peliä, mikä kohdistuu maalia kohti. Maalineduspelaamisessa oli kahdella tolpalla miehiä koko ajan töissä ja sieltä jopa uudella suomalaisella tyylillä kaavittiin.

– Ensin päästiin vastustajan alueelle, siellä se vyöryttely ja koko alueen käyttö, kiekko viivaan, viivassa vyörytys ja sitten kiekko maalille, jossa on molemmilla tolpilla pelaajat. Tämä on se askel, joka on otettavissa, kun peruspeli on kunnossa. Peli näyttäisi, että sitä oli vähän teroitettu, Sihvonen huomauttaa.

Mikko Lehtonen herra ja hidalgo – Jesse Puljujärven esitys pienoinen pettymys

Kokonaisvaltaisesti Suomi onnistui Karjala-turnauksessa mainiosti, eikä joukkueesta löytynyt juurikaan epäonnistujia. Turnauksen suurimmat suomalaisnimet löytyvät kuitenkin joukkueen takalinjoilta, sillä Harri Pesosen ja Sakari Mannisen lisäksi Sihvonen antaa vuolaat kehut Mikko Lehtoselle.

– Kyllähän herra ja hidalgo oli Mikko Lehtonen. Se oli ihan ylivertainen suoritus, Sihvonen hehkuttaa.

Lehtosen lisäksi myös kokenut Leijonat-puolustaja Juuso Hietanen esiintyi Karjala-turnauksessa edukseen. KHL:ssä maagista jälkeä tällä kaudella tehnyt Hietanen oli puolustuspäässä takuuvarma suorittaja.

– Vanhoilla päivillä jostain on Juuso Hietasella löytynyt uusi vaihde silmään pelinopeudessa, reagointikyvyssä ja kamppailuvahvuudessa. Saattoi antaa sellaisen näytön, että kilvoittelee saletisti kisapaikasta, jos kausi jatkuu samanlaisena KHL:ssä. En ole näin hyvää Hietasta nähnyt muutamaan vuoteen. Voisi olla Lehtosen kanssa todella hyvä pakkipari, Sihvonen maalailee.

Karjala-turnauksessa katseet kohdistuivat tietysti vahvasti myös Jesse Puljujärveen, joka teki paluun Leijonat-paitaan. Pisteillä suomalaishyökkääjä ei mässäillyt, mutta Sihvonen löysi Puljujärven pelistä hyvä elementtejä, vaikka ei yltänyt aivan täysin odotuksien tasolle.

– Jesse Puljujärveltä odotin ehkä pikkuisen enemmän. Olen aistivinani, että hänen tiensä on vähän kesken vielä. Hiukan korvien väli väsyi ensin, ja kun odotukset eivät ole ihan linjassa, niin luistin alkoi vähän painamaan, Sihvonen summaa Puljujärven otteita.

– Viidellä viittä vastaan enimmäkseen kiekko ei hukkunut, kun se meni hänelle. Täytyy nostaa myös näkymätön asia Puljujärvestä. Hän oli se, joka pystyi noukkimaan kiekot päädystä ja pelaamaan ensimmäisen kiekon pakille.

Moskovassa näytönpaikka uusille nimille

Leijonien kausi jatkuu seuraavan kerran joulukuun puolessa välissä, kun vuorossa on Moskovassa pelattava Channel One Cup. Helsingissä joukkueessa nähtiin peräti 13 viime kevään maailmanmestaria, mutta Sihvonen uskoo, että Moskovassa järkevintä olisi kokeilla uusia suomalaisnimiä.

– Moskovaan voi lähteä erittäinkin toisella kokoonpanolla. Aina joku taso pitää säilyttää, mutta maailmanmestareita voi jo lepuuttaa.

Kotoisessa SM-liigassakin on alkukaudella nähty liuta vakuuttavasti esiintyneitä suomalaistähtiä, jotka kärkkyvät erittäin hanakasti omaa näytönpaikkaansa Leijonat-paidassa.

– Hyvä paikka päästä tutkimaan uusia suomalaisia leijonapelaajia ja antaa mahdollisuuksia. Seuraavan korin kaverit pääsevät nyt innokkaasti antamaan näyttöjä.

Sihvonen nostaa potentiaalisiksi nimiksi muun muassa JYPin tähtikaksikon Petrus Palmun ja Julius Nättisen. Lisäksi pakkiveljekset Julius ja Anttoni Honka ovat mielenkiintoisimpia pelaajia Moskovan turnausta ajatellen. Maajoukkuepaikan kynnyksellä kärkkyvät myös Pohjois-Amerikasta kauden aikana Lukkoon palanneet Tarmo Reunanen ja Ville Heinola. Listaa voisi vielä jatkaa pidemmällekin, mikä nostaa jo odotuksia Moskovan turnaukseen.

– Jos ja kun se menee näin, saadaan todella mielenkiintoinen joukkue. Melkein odottaa vesi kielellä. Ei varmasti päävalmentajakaan näe pointtia, miksi pitäisi roudata näitä samoja, Sihvonen toteaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja