Lavrov kommentoi Venäjän eristämistä: "Pelkuruutta"

Venäjän ulkoministeri ärhenteli Yhdysvalloille Etyj-kokouksessa 1:57
Video: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ärhenteli Yhdysvalloille Etyj-kokouksessa.

Venäjän osallistuminen Etyj-kokoukseen on aiheuttanut protesteja.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi perjantaina kärkkäästi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin toimintaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ulkoministeriökokouksessa.

Lavrovin mukaan Blinken "pakeni" Pohjois-Makedoniassa järjestetystä Etyj-kokouksesta tällä viikolla. Lavrov kuvaili Yhdysvaltain ulkoministerin toimintaa "yksinkertaisesti pelkuruudeksi".

Blinken matkusti Israeliin torstaina. Kyse on Blinkenin kolmannesta vierailusta alueelle sen jälkeen, kun Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin 7. lokakuuta.

Torstaina Lavrov väitti, että Etyj on muutettu Naton ja Euroopan unionin liitteeksi. Lavrov myös, jälleen kerran, väitti, että länsimaat käyvät hybridisotaa Venäjää vastaan.

Venäjä on myös sotapropagandassaan väittänyt, että Venäjä käytännössä sotii Natoa vastaan Ukrainassa. Tätä se on perustellut sillä, että lukuisat länsimaat, Suomi mukaan lukien, ovat lähettäneet aseapua Ukrainalle.

Käveli ulos kokouksesta

Eilen Lavrov piti 15 minuutin puheen, jonka jälkeen käveli suoraan ulos kokouksesta. Puheessa hän syytti muun muassa länsimaita ”suvaitsevaisuudesta Kiovassa hallitsevaa uusnatsihallintoa kohtaan”. 

– Venäläisten olemassaolo ja heidän ratkaiseva panoksensa Ukrainan historiassa kielletään, Lavrov muun muassa totesi.

– Emme tingi Euroopan turvallisuusjärjestyksen keskeisistä periaatteista emmekä anna Venäjän kieltää Ukrainalta oikeutta tehdä omia itsenäisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia valintojaan - periaatteita, joihin Venäjä on itse suostunut, totesi Tanskan ulkoministeri Lars Lokke Rasmussenuutistoimisto AP:n mukaan.

Itävallan Wienissä sijaitseva Etyj on hallitustenvälinen järjestö, joka keskittyy turvallisuuden, vakauden ja yhteistyön edistämiseen osallistujavaltioidensa välillä.

Valtonen puhui itärajasta Lavrovin kuullen

Torstaina uutisoitiin, että Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) nosti kokouksessa esiin Suomen itärajan Lavrovin kuullen. Valtonen tuomitsi myös Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

Lavrov ei ollut Valtosen mukaan kuulemassa kokoussalissa Suomen moitteita. Sen sijaan Lavrov oli paikalla lounaskeskustelussa, jossa Valtonen oli nostanut esiin Venäjän hybridioperaation itärajalla sekä Suomen vastauksen siihen oman kansallisen turvallisuutensa nimissä.

– Kehotin Venäjää lopettamaan operaationsa rajalla, Valtonen totesi.

Hän ei halunnut tarkemmin kommentoida sitä, miten Lavrov mahdollisesti puheenvuoroon vastaisi.

– Sanotaanko nyt näin, että kyllä hän siihen reagoi, ulkoministeri suostui toteamaan.

Näin Suomessa asuvat venäläiset ovat reagoineet itärajan sulkemiseen 2:13
Näin Suomessa asuvat venäläiset ovat reagoineet itärajan sulkemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat