Kommentti: Venäjä halusi sabotoida ETYJ-kokouksen ja onnistui tavoitteessaan

Venäjän ulkoministeri ärhenteli Yhdysvalloille Etyj-kokouksessa 1:57
Katso video: Näin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ärhenteli Yhdysvalloille Etyj-kokouksessa.

Venäjän ulkoministeri tavoitteli ETYJ:n rivien rikkomista, ja siinä hän todella onnistui, kirjoittaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Voi kuvitella, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov todella halusi tehdä matkan Pohjois-Makedoniaan, oli sille vaikka mitä esteitä. Kun Bulgaria esti Lavrovin koneen lentävän maan ilmatilan kautta, Lavrovin piti kiertää Välimeren kautta ja matka-aika piteni tunneilla. 

Bulgarian syy toimelleen oli Venäjän ulkoministeriön tiedottajalle Maria Zakharovalle annettu kielto saapua EU:n alueelle. Ei haitannut.

Lavrov tavoitteli ETYJ:n rivien rikkomista, ja siinä hän todella onnistui. Jo ennen kokousta Ukraina ja Baltian maat ilmoittivat boikotoivansa sitä, koska Lavrov oli tulossa. Itse kokouksessa katseltiin paheksuen, kun Unkarin ja Itävallan ulkoministerit keskustelivat Lavrovin kanssa ja jopa kättelivät tätä. Unkari perusteli, että se nyt oli meidän intresseissämme ja Itävalta, että Wienistä kehotettiin.

Järjestö Venäjän panttivankina

Kaikkien muiden puhujien vedotessa ETYJ:n periaatteisiin, Lavrov käytti puheenvuoronsa Ukrainan, lännen ja ETYJ:n haukkumiseen. Ukrainan uusnatsihallitus on kelvoton, länsi on tekemässä ETYJ:stä Naton ja EU:n ulokkeen, ja itse järjestö on kuilun partaalla. 

Kokouksen toisena päivänä Lavrov nälvi Yhdysvaltoja pelkuruudesta, kun ulkoministeri Antony Blinken oli joutunut lähtemään Israeliin Gazan tulitauon loppumisen vuoksi. Lavrov myös lisäsi, ettei välitä mitään siitä, mitä ETYJ:n kokous saavuttaa tai ei. 

Viron ulkoministeri kuvasi ennen kokousta, että ETYJ on Venäjän panttivankina, koska se voi ja haluaa veto-oikeudellaan halvaannuttaa järjestön. 

ETYJ täyttää pian 50 vuotta. Sen piti olla Suomelle juhlakokouksen paikka ja presidentti Sauli Niinistö edistikin asiaa vielä pari vuotta sitten.

Nyt juhlittavaa ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat