Venäjä suuttui "joukoista" Suomen rajalla – näin vastaa presidentin kanslia

Näin se tapahtui: Itäraja sulkeutui 1:36
Katso videolta hetki, kun portit sulkeutuivat Raja-Joosepissa.

Suomen päätös itärajansa sulkemisesta on herättänyt Venäjällä voimakasta kritiikkiä. Maan ulkoministeriö luonnehti päätöstä oudoksi, ja Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puhui keskiviikkona jo ”joukkojen” lähettämisestä Suomeen. 

Peskovin mukaan mikään ei uhkaa Suomea tällä hetkellä, ja että suomalaiset ovat itse lisäämässä jännitettä.

– Suomalaisten täytyy ymmärtää, että tämä muodostaa meille uhan. Siis sotilasyksiköiden keskittäminen rajallemme. Tämä on täysin provosoimaton ja perusteeton aseellisten yksiköiden siirtäminen Venäjän rajalle, Peskov totesi

Peskov saattoi viitata Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin päätökseen lähettää Suomeen viitisenkymmentä virkamiestä sekä kalustoa auttamaan itärajan valvonnassa. Toisaalta kansainvälisessä mediassa on liikkunut tietoja puolalaisten sotilasasiantuntijoiden tulosta.

Aiheen nosti esille viestipalvelu X:ssä Puolan kansallisen turvallisuuden viraston johtaja Jacek Siewiera, joka kirjoitti Puolan lähettävän joukon sotilasneuvonantajia Suomeen auttamaan rajatilanteen kanssa. Hän viittasi presidentti Sauli Niinistön taannoiseen vierailuun Puolassa ja keskusteluihin Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa.

MTV Uutiset kysyi asiasta tasavallan presidentin kansliasta, joka kommentoi aihetta näin: 

– Tasavallan presidentin vierailulla Puolassa on keskusteltu rajaturvallisuudesta yleisesti sekä tietojen ja kokemusten vaihdosta rajaviranomaisten kesken muun muassa Frontexin kontekstissa. Puolan kokemukset rajalta ovat olleet hyödyllisiä. Sotilaallisesta yhteistyöstä rajatilanteeseen liittyen ei presidenttien välillä keskusteltu.

Lue myös:

    Uusimmat