Asiantuntija: Venäjä voisi estää suomalaisia lähtemästä Venäjältä rajasulun vastatoimena

Näin Suomessa asuvat venäläiset ovat reagoineet itärajan sulkemiseen 2:13
Katso videolta, miten Venäjä-asiantuntija kommentoi Venäjän vaikuttamisyrityksiä

Venäjä-asiantuntija Hanna Smith uskoo, että Venäjä pyrkii jatkamaan hybridivaikuttamistaan ja vastaamaan Suomen rajasulkuun. Yksi tapa voisi olla suomalaisten Venäjältä lähdön estäminen.

Suomi sulki itärajan vastatoimena Venäjän hybridioperaatiolle. Hanna Smithin mukaan Suomen on varauduttava Venäjän vastatoimiin. 

Jos Venäjä tulkitsee tämän niin, että Suomi estää venäläisiä tulemasta Venäjälle, niin se voi estää suomalaisia tulemasta Venäjältä Suomeen, Smith sanoo. 

Hänen mukaansa rajasulun vaikutuksia on tärkeää arvioida kaikista näkökulmista.

– Vaikutus voi osua yhteenkin suomalaiseen, joka haluaisi myöhemmin poistua Venäjältä.

Smith muistuttaa, että Venäjä on varoittanut Suomea Natoon liittymisestä. 

Venäjä haluaa näyttää, että se pitää sanansa. 

Toinen taustasyy hybridivaikuttamiselle on laajempi: Venäjä näkee olevansa sodassa kollektiivista länttä vastaan, ja toteuttaa sen mukaisia toimia. 

Venäjä testaa demokratian toimivuutta

Venäjä pyrkii toiminnallaan testaamaan, miten Suomen kaltainen demokratia toimii, kun sitä koetellaan.

Tämä ei todella ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä testaa, miten demokraattisissa maissa keskustellaan laista. Miten lakia tulkitaan ja mikä on kansainvälisen ja kansallisen lain suhde? Tässä on oltava tiukkoina ja tarkkoina, Smith sanoo.

Smithin mukaan Venäjä pyrkii sekoittamaan keskustelua ja lisäämään kahtiajakoa. Venäjän kannalta ihanteellista olisi saada Suomi tai muu EU-maan rikkomaan räikeästi kansainvälisiä lakeja, eli toimimaan kuten se itse toimii.  

Venäjää myös ärsytti Helsinkiin esille tuotu ukrainalainen panssarivaunu. Siitä Suomi sai Venäjältä virallisen nootin. Smith toteaa, että nootille ei kannata antaa liikaa painoarvoa. 

Venäjä pyrkii löytämään yksinkertaisia keinoja, jotka eivät vaadi siltä paljoa. Nootti ei loppujen lopuksi ole iso asia,  Smith sanoo. 

Suomessa asuu suuri venäläisvähemmistö 

Venäjän kieli on Suomen puhutuin vieras kieli. Venäjänkielisiä on Suomessa noin 94 000. Venäjän kansalaisia on tästä noin kolmannes. Smithin mukaan on mahdollista, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen maamme venäläisväestön kautta. 

Monet näistä ihmisistä käyttävät juuri sitä venäjänkielistä informaatiokenttää, jossa Venäjä jo muutenkin on, Smith sanoo. 

Hän kuitenkin huomauttaa, että Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan myös suomenkieliseen yleisöön. 

MTV Uutisten haastattelemat, Suomessa asuvat venäläiset harmittelivat Suomen ja Venäjän välisen rajan sulkeutumista. Monilla on perhettä ja muuta sukua Venäjällä ja sulku peruuttaa joulun lomasuunnitelmat.  

– Lapsi halusi mennä joululomalla Pietariin, nyt hän ei pääse, kertoo Suomessa lähes kymmenen vuotta asunut Sergei Betonov

Ymmärrystäkin tilanteelle kuitenkin löytyy. Anja Verevkina toivoo, että rajatilanteesta olisi pystytty sopimaan sitä kokonaan sulkematta. 

–  Ymmärrämme tämän tilanteen, mutta poliitikkojen pitäisi pystyä sopimaan asioista niin, että tavallisten ihmisten ei tarvitse kärsiä, Verevkina sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat