Amerikkalaisasiantuntija: "Suomi pelaa Venäjän pussiin"

Amerikkalaisasiantuntija: "Suomi pelaa Venäjän pussiin" 2:03
Katso video: Amerikkalaisasiantuntijan mukaan Suomi pelaa Venäjän pussiin, kun se sulki itärajan.

MTV Uutisten haastattelussa asiantuntija arvioi, että rajapäätös oli ylimitoitettu, mutta Suomella ei ollut vaihtoehtoja.

Asiantuntija uskoo, että muissa Nato-maissa kuten Yhdysvalloissa siirrytään omien presidentinvaalien lähestyessä myös tiukempaan rajapolitiikkaan äänestäjät mielessä.

Amerikkalaisasiantuntijan mukaan Suomen hallituksen päätös sulkea koko itäraja keskellä kylmää talvea noudattaa Venäjän suunnitelmaa.

Päätös on levinnyt nopeasti kansainvälisen lehdistöön, Yhdysvaltoihin saakka.

– Nyt Suomi näyttäytyy maana, joka ei kohtele siirtolaisia tai pakenevia ihmisiä hyvin. Se on kuin suoraan Venäjän strategisesta käsikirjasta, arvioi tiedustelu- ja turvallisuuspolitiikan professori Chris Dolan Lebanon Valley -yliopistosta.

– Sulkemalla raja näin nopeasti Suomi näyttäytyy siltä, että se ylireagoi. Sitä kautta Suomi pelaa Venäjän pussiin, sillä Venäjä ei välitä näistä ihmisistä. Turvapaikanhakijat ovat Venäjälle vain työkalu. En kuitenkaan koe, että Suomella oli vaihtoehtoja.

Yhdysvalloissa Venäjän toimien ei uskota olevan pelkästään vastaus Suomen Nato-jäsenyydelle vaan myös kosto siitä, että Suomi on päästänyt Ukrainan sodan aikana venäläisiä nuoria ja koulutettuja pakenemaan Suomeen tai Suomen kautta.

Dolan uskoo, että Suomi on ottanut rajapäätöksessään Puolasta mallia, ja muutkin Nato-maat saattavat toimia samoin.

– Tämä on Suomelle opettavainen hetki. Elämme länsimaissa maahanmuuttovastaista aikaa ja populismi ja nationalismi ohjaavat kansallista politiikkaamme. Tämä tulee jäämään yhdeksi ennakkotapauksista. Ensimmäinen ennakkotapaus oli Valko-Venäjän toimet Puolan rajojen suhteen, Dolan sanoo.

Yhdysvaltain kongressissa kiistellään parhaillaan Meksikon rajan siirtolaistilanteesta.

Republikaanit haluavat tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa, mitä demokraatit yleensä vastustavat.

Osa demokraateista on kuitenkin kääntymässä tiukemman maahanmuuttopolitiikan puoleen, sillä hätämajoitukset ovat täynnä suurissa demokraattijohtoisissa kaupungeissa kuten New Yorkissa ja Chicagossa poikkeuksellisen siirtolaismäärän vuoksi.

– Myös Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden yrittää tulla uudelleenvalituksi ensi vuonna, ja hän voi yrittää näyttäytyä Trumpin ja republikaanien lailla olemalla myös tiukempi maahanmuutto- ja rajapolitiikassa. Tätä samaa tapahtuu myös Suomessa. Ei tämä ollut vain vastaus Venäjälle, vaan ulkomaan politiikkaa ohjailee kotimaan politiikka. Suomi ei tekisi näin, jos sillä ei olisi kotimainen yleisö mielessä, Dolan lisää.

Lue myös:

    Uusimmat