Ulkoministeri Elina Valtonen nosti itärajan esiin Sergei Lavrovin kuullen: "Sanotaanko nyt näin, että kyllä hän siihen reagoi"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui Skopjeen 1:09
Katso videolta: Hymyilevä Lavrov saapui Etyj:n kokoukseen.

Venäjän ulkoministerin kutsuminen paikalle sai useiden maiden ulkoministerit jäämään kotiin. Suomi ei lähtenyt mukaan boikottiin - "Meille Etyjin jatko on tärkeämpi."

Etyjin ulkoministerikokoukseen osallistuva ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) tuomitsi puheenvuorossaan Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäjän toiminta rikkoo Etyjin perusperiaatteita eikä maa ole ollut rakentava toimija myöskään itse järjestössä, Valtonen kuvaili suomalaismedialle etäyhteyksin Pohjois-Makedoniasta torstaina.

Ministerikokoukseen osallistunut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei ollut Valtosen mukaan kuulemassa kokoussalissa Suomen moitteita. Sen sijaan Lavrov oli paikalla lounaskeskustelussa, jossa Valtonen oli nostanut esiin Venäjän hybridioperaation itärajalla sekä Suomen vastauksen siihen oman kansallisen turvallisuutensa nimissä.

–  Kehotin Venäjää lopettamaan operaationsa rajalla, Valtonen totesi.

Hän ei halunnut tarkemmin kommentoida sitä, miten Lavrov mahdollisesti puheenvuoroon vastaisi.

–  Sanotaanko nyt näin, että kyllä hän siihen reagoi, ulkoministeri suostui toteamaan.

Lavrovin kutsuminen paikalle kokoukseen sai Baltian maiden ja Ukrainan ulkoministerit jäämään kotiin. Puolan television mukaan myös Puolan ulkoministeri oli päättänyt jättää kokouksen väliin. Suomi ei liittynyt mukaan boikottiin.

Valtosen mukaan Suomelle on Etyjin tulevana (2025) puheenjohtajamaana tärkeää, että järjestö säilyy toimintakykyisenä esimerkiksi keskeisen vaalitarkkailutoiminnan osalta.

–  Meille Etyjin jatko ja Etyj organisaationa on paljon tärkeämpi kuin yksittäisen maan mukanaolo, Valtonen sanoi.

Näin Suomessa asuvat venäläiset ovat reagoineet itärajan sulkemiseen 2:13
Katso video: Näin suomenvenäläiset suhtautuvat itärajan tilanteeseen

Puheenjohtajuus vielä auki

Valtonen kertoi, ettei ainakaan hän ollut kuullut Skopjessa yhtään puheenvuoroa, jossa Venäjää olisi tuettu.

–  Kun valtaosa 57 jäsenmaasta on täysin rinnoin Etyjin periaatteiden takana, niin olisihan se kummallista, jos järjestö hylättäisiin sen vuoksi, että yksi maa käyttäytyy niin piittaamattomasti kuin se tekee, ministeri perusteli.

Hän kertoi, ettei ollut eikä aio kätellä Lavrovia Etyj-kokouksen yhteydessä. Kokouksessa ei ollut myöskään otettu sellaista ryhmäkuvaa, jossa Lavrov olisi ollut mukana.

Lavrovin pitämässä puheenvuorossa tämä haukkui länsimaat Venäjän propagandasta tutuin sanankääntein. Hänen mukaansa Etyj on kuilun partaalla ja järjestöstä on tulossa EU:n ja Naton jatke.

Valtonen kommentoi puhetta toteamalla, että ihmisoikeuksien ja alueellisen koskemattomuuden sekä rajojen kunnioittaminen ovat toki yhteisiä perusarvoja niin Etyjille, EU:lle kuin Natollekin.

Venäjän ja Valko-Venäjän toiminnasta johtuu myös se, ettei Etyjillä ole vielä ensi vuodeksi puheenjohtajaa. Nykyinen puheenjohtajamaa Pohjois-Makedonia kertoi alkuviikosta, että Malta olisi suostunut korvaamaan muun muassa Suomen ja EU:n tukeman Viron, jonka puheenjohtajuus ei Venäjälle kelvannut.

Vielä torstai-iltaan mennessä asiasta ei kuitenkaan ollut tehty virallista päätöstä.

–  Olen sitä mieltä, että ennen kuin täällä on nimet paperissa, niin mikään ei ole vielä varmaa, Valtonen kuvasi tilannetta.

Auki ovat myös Etyjin tärkeimpien johtavien työntekijöiden jatkokaudet sekä koko järjestön budjetti.

–  Tilanne ei todellakaan ole mitenkään optimaalinen, Valtonen myönsi.

57 jäsenmaan Etyjissä päätöksiltä vaaditaan yksimielisyyttä eli vähintään sitä, ettei kukaan vastusta tehtyä esitystä.

Lue myös:

    Uusimmat